KOMMENTARER

Boris, Biden og «Brexit»

Storbritannia utenfor EU får nok ikke all den hjelpen fra USA som statsminister Boris Johnson hadde regnet med, skriver Einar Hagvaag.

FERDIG: Statsminister Boris Johnson, til venstre, og president Donald Trump før en frokost under toppmøtet Biarritz i Frankrike i august 2019. Den såkalte «bestevennen» er nå «Donald Lame Duck», som det heter i politisk språk i USA når en president sitter på oppsigelse, og dermed er et håp ute for Boris. Foto: Erin Schaff / NTB / AFP
FERDIG: Statsminister Boris Johnson, til venstre, og president Donald Trump før en frokost under toppmøtet Biarritz i Frankrike i august 2019. Den såkalte «bestevennen» er nå «Donald Lame Duck», som det heter i politisk språk i USA når en president sitter på oppsigelse, og dermed er et håp ute for Boris. Foto: Erin Schaff / NTB / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med valget av Joe Biden til president i USA, ble utsiktene til «ei strålende framtid» for Storbritannia utenfor EU, kalt «Globale Britannia», om mulig enda mørkere for den britiske statsministeren, Boris Johnson. Ut forsvant hans såkalte «bestevenn», Donald Trump, riktignok en upålitelig venn og dessuten en proteksjonist med sitt «Amerika først», men de to er skjønt samstemte i deres forakt for EU.

Trump hadde lovt Johnson en storveies handelsavtale mellom de to landene. En handelsavtale med USA skulle være det økonomiske flaggskipet når Storbritannia skal seile ut i den store verden på egenhånd, utenfor EU. (Hva løfter fra Trump er verd, er et annet spørsmål.)

Biden setter et nært samarbeid med EU først. EU tar imot ham med åpne armer og ønsker et utstrakt samarbeid med USA om å forsvare demokratiet, i en verden med autoritær oppblomstring, om helse, i en verden rammet av pandemi, og handel, særlig for å møte utfordringene fra Kina. Økonomisk er EU med et marked på 460 millioner mennesker langt viktigere for USA enn Storbritannia med sine 66 millioner.

Mens Barack Obama var president i USA, med Biden som visepresident, uttalte Obama under et besøk i Storbritannia i 2016: «Vårt fokus vil være ei stor blokk, Den Europeiske Unionen, for å få en handelsavtale i stand. Storbritannia vil stå bak i køen.» I dette tenker Biden likt som Obama. Biden ser britisk utmelding av EU, kalt «Brexit», som et historisk feilgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer