Politisk risikoidrett og uærlig spill er ikke fremmed for Boris Johnson, britenes statsminister. I går varslet presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, rettslige skritt mot Storbritannia for brudd på den inngåtte avtalen om skilsmisse. Forholdet mellom Storbritannia og EU er surere enn surt, idet den niende – og etter planen siste – runden i forhandlingene om det framtidige forholdet mellom partene kom i gang denne uka.
Johnson kom med to overraskende utspill før denne runden. Hvis ikke en avtale er klar innen 15. oktober, så blir det ingen avtale, lød det første. Det andre var å foreslå en lov som innebærer en omkamp med EU om irskegrensa.
Det første vakte litt undring fordi det er britene som har trukket forhandlingene i langdrag, og Johnson har avvist å be om en utsettelse for det endelige bruddet ved nyttår. Det dufter av forhandlingstaktikk. Men det andre innebærer å bryte en underskrevet internasjonal avtale. Det vakte naturligvis raseri i EU og politisk oppstyr på hjemmebane. Prøver den britiske statsministeren å lure EU eller forsøker han å skremme EU til innrømmelser i siste liten? Begge deler virker fåfengt, så hva er planen?
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger