KOMMENTARER

Boris Johnson og «Brexit»

Boris prøver med kanonbåter

Det stunder mot en alle tiders nyttårsfest hos Boris Johnson for de heldige som er innbudt, skriver Einar Hagvaag.

OMGÅ: Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har forsøkt å gå bak ryggen på president Ursula von der Leyen i EU-kommisjonen. Nå har de to avtalt å fortsette forhandlingene på ubestemt tid fram til Storbritannia forlater tollunionen og det indre markedet ved årsskiftet. Foto: Aaron Chown / AP / NTB
OMGÅ: Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har forsøkt å gå bak ryggen på president Ursula von der Leyen i EU-kommisjonen. Nå har de to avtalt å fortsette forhandlingene på ubestemt tid fram til Storbritannia forlater tollunionen og det indre markedet ved årsskiftet. Foto: Aaron Chown / AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Statsminister Boris Johnson har klargjort fire marinefartøyer til å forsvare britiske farvann mot fiskebåter fra EU dersom han må feire nyttår uten en handelsavtale med EU. Kanonbåt-diplomati i Europa i 2020? Er dette et klokt forhandlingstrekk overfor dem som han kaller «våre europeiske venner»? Dette må vel være det eneste som manglet i denne elleville og forvirrende sagaen om «Brexit» og britenes nesten schizofrene forhold til det europeiske fastlandet.

I vår tid er Storbritannia for lite og for svakt til å prege Europa etter sitt ønske, så landet forsøker nå trekke seg ut av det politiske samarbeidet samtidig som det forsøker å skaffe seg tilgang til det store europeiske markedet. I løpet av fire og et halvt år har dette vist seg så godt som umulig. Bedre blir det ikke når bare halve landet står bak dette politiske prosjektet, og når minst to av landsdelene, Skottland og Nord-Irland, kan komme til å forlate Storbritannia for å gå inn i EU.

Søndag ble Johnson enig med presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, om å fortsette forhandlingene, å strekke seg enda litt for å få til en avtale før britene forlater tollunionen og det indre markedet ved nyttår. Det er denne tirsdagen 15. desember 16 dager igjen til å få til det som de to partene ikke har klart på nesten et år. Søndag var bare enda en «siste» frist for å enes. Johnson har satt den ene fristen etter den andre, for så ta stadig nye runder. Da corona-pandemien rammet hadde han et påskudd til å be om en utsettelse utover nyttår, han ble oppfordret til det, men han avviste det blankt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer