KOMMENTARER

«Brexit»

Boris ypper til handelskrig

Statsminister Boris Johnson truer med å bryte avtalen han inngikk med EU, som han tidligere har skrytt av, skriver Einar Hagvaag.

TRUER. Statsminister Boris Johnson utenfor 10 Downing Street. Nå truer han EU med handelskrig dersom EU ikke godtar grunnleggende endringer i protokollen om Nord-Irland, som han har underskrevet. Foto: John Sibley / REUTERS / NTB
TRUER. Statsminister Boris Johnson utenfor 10 Downing Street. Nå truer han EU med handelskrig dersom EU ikke godtar grunnleggende endringer i protokollen om Nord-Irland, som han har underskrevet. Foto: John Sibley / REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

EU forbereder seg på en full handelskrig mot Storbritannia. Den britiske statsministeren, Boris Johnson, truer med å ensidig bryte protokollen om Nord-Irland i avtalen med EU om britisk utmelding. Ifølge den skal Nord-Irland være en del av tollunionen og det indre markedet i EU, som er juridisk underlagt EU-domstolen, dette for å kunne holde grensa mellom Irland og Nord-Irland åpen. Dermed går det ei tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av det britiske riket. Johnson vil nå ikke vite av verken EU-domstolen eller grensa i Irskesjøen, til tross for å ha underskrevet nettopp dette.

KLIMAKRISE: Boris Johnson, Storbritannias statsminister, holdt en meget engasjert tale vedrørende klimakrisen under FNs generalforsamling i New York 22. september. Video: AP Vis mer

Med Frankrike og Tyskland som pådrivere, forbereder EU et helt arsenal av politiske og økonomiske straffetiltak som skal ramme landet hardt dersom Johnson, nå for tredje gang, forsøker å lure seg unna sine forpliktelser. Begge sider forbereder seg øyensynlig på en krisefylt høst.

David Frost, den britiske statsråden for forholdet til EU, truet under et foredrag i Lisboa i Portugal sist tirsdag med å sette i gang en handelskrig mot EU, dersom EU ikke gir seg når det gjelder Nord-Irland. Nettopp han var britisk forhandlingsleder da avtalen ble inngått. Avtalen er, som kjent, underskrevet og ratifisert parlamentarisk av begge sider. Men nå har Johnson og Frost skrevet et brev til EU der de krever grunnleggende endringer.

Theresa May, Johnsons forgjenger som statsminister, ville unngå ei grense i Irskesjøen. «Ingen britisk statsminister vil noensinne godta det», sa hun, og derfor ville hun la hele Storbritannia fortsette i tollunionen og det indre markedet. Men Johnson og Frost ville ha et fullt brudd med EU, «full suverenitet», raskest mulig, og lot Nord-Irland i stikken.

I Nord-Irland følte hans nærmeste allierte i Demokratisk Unionistparti (DUP) seg forrådt og lurt av Johnson, som hadde lovt dem «det beste av to verdener». De hadde fått ei grense med tollere mellom seg og resten av landet. I havnene i Belfast og Derry ble det malt dødstrusler mot tollere. Varer fra resten av kongeriket måtte undersøkes, det oppsto mye papirarbeid og køer. I april oppsto voldelige sammenstøt mellom republikanske katolikker og protestantiske unionister, som vekket minner om borgerkrigen. Så kom den nokså prosaiske «pølsekrigen», fordi britiske pølser ikke følger forskriftene for bearbeidet kjøtt i EU, og da skal de ikke slippes inn i Nord-Irland.

Utspillet fra Frost kom dagen før Marcos Sefcovic, visepresident i EU-kommisjonen, la fram et tilbud til britene som innebærer å forenkle papirarbeidet og kontrollen med varer som kommer til Nord-Irland fra resten av landet. Han hadde vært i Nord-Irland og lyttet til næringslivets klagemål der og arbeidet med forslaget i flere måneder. EU ønsker ikke å skape misnøye i Nord-Irland og vil for all del redde protokollen. Frost avviste tilbudet dagen før det kom. Frost og Johnson vil ikke ha Nord-Irland underlagt en «fremmed» domstol og ikke dele kongeriket.

Samme dag kom Dominic Cummings, Johnsons sparkede strategiske rådgiver, med giftige påstander om sin tidligere sjef. Johnson og Frost hadde aldri tenkt å etterleve avtalen, hevdet han. Johnson «ante ikke hva det innebar å forlate tollunionen. Like etterpå gikk han rundt og mumlet: «Jeg hadde aldri underskrevet dersom jeg hadde forstått dette.» Men det var løgn, ifølge Cummings.

Vet ikke Johnson hva han skriver under på? Har han ikke rådgivere som kan forklare ham det? Eller tror han seg i stand til å kunne lure EU? Begge trekk er litt merkelige å finne hos en statsminister.

Ian Paisley, den yngre, parlamentariker for DUP, sa sist uke til BBC: «Til meg sa Johnson, personlig, at så snart protokollen var underskrevet, ville de endre den». (...) «Faktisk forsikret han meg at de ville rive den i tusen biter.»

Leo Varadkar, nå visestatsminister i Irland, var som statsminister en nøkkelperson i forhandlingene om protokollen. «Budskapet er klart. Ingen regjering kan underskrive noen avtale med Storbritannia før det blir klart om landets regjering vil sette sin ære inn på å holde sine løfter», sa han til BBC i uka som gikk.

EU forbereder nå et snarlig og omfattende gjengjeldelsesangrep, dersom ikke Johnson bøyer av. For det ene er det ment som avskrekking, i håp om å unngå irreversible trekk fra britene med uforutsigelige skader på mange kanter. Det kan være Johnson, som er omgitt av forsyningskrise og mangel på arbeidskraft, bare trenger å piske opp fiendskap mot EU for å peke ut en tiltrengt syndebukk.

For det andre kan Johnson spille på noe han tror er et svakt punkt for EU. Fra første forhandlingsmøte har åpen grense på den irske øya vært ei rød linje for EU, i tråd med Langfredagsavtalen fra 1998, som skapte fred i Nord-Irland. Men EU kan ikke ha ei åpen grense fra Storbritannia via Nord-Irland inn i sitt indre marked, og fellesmarkedet må styres av felles regler og være underlagt EU-domstolen. Derfor må EU gjøre det klart at hvis Storbritannia ensidig opphever eller bryter inngåtte avtaler, så er EU klar til å slå hardt tilbake og påføre Storbritannia omfattende skader.

Britene lider allerede under ettervirkninger av bruddet med EU, det forjettede «Brexit». Og verre kan det bli dersom EU setter inn sine tyngste våpen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer