LEDER

Abortstrid i KrF

Bort med aborten

Gammel politikk forandres ikke av ny innpakning.

ABORTSTRID: Det brygger opp til storm i KrF. Flere vil bevare dagens abortloven og heller kjempe mot en liberalisering. Kandidatene til å bli ny nestleder under Olaug Bollestad (Krf) ligger i åpen strid om partiets abortpolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB
ABORTSTRID: Det brygger opp til storm i KrF. Flere vil bevare dagens abortloven og heller kjempe mot en liberalisering. Kandidatene til å bli ny nestleder under Olaug Bollestad (Krf) ligger i åpen strid om partiets abortpolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det går mot nok et retningsvalg og lederstrid i kriserammede KrF. Igjen handler det om abort og hvem partiet skal være til for. Lederen i ungdomspartiet, KrFU, mener det restriktive abortstandpunktet er en tapt sak og egnet til å skremme bort velgere. Hadle Bjuland ønsker at partiet heller skal gå inn for å bevare dagens abortlov og kjempe mot en liberalisering. De to nestlederkandidatene i moderpartiet er i åpen strid om spørsmålet.

Det er ingen grunn til å tro at KrF er i ferd med å endre syn i abortsaken, som beskrives som «partiets sjel». Partiet har som mål «å sikre rettsvern for det ufødte liv også før uke 12», og tilhengere av å skrote forbudslinja snakker fortsatt inderlig om fosterets menneskeverd. Utspillet er et rent strategisk valg. Akkurat som amerikanske republikanere fossror fra sine fundamentalistiske abortstandpunkter foran mellomvalget, innser KrF-ere at abortmotstand ikke er salgbart til andre enn kjernevelgerne. De er det forsvinnende få av.

Erna Solberg lokket KrF over til seg med løfter om innstramming i abortloven. Daværende KrF-leder, Kjell Ingolf «tar du en, tar du to» Ropstad, kalte det jublende for partiets største gjennomslag på 40 år. Tvert om var det et tilbakeslag for abortmotstandere. Folk tok til gatene i protest, og løftet ble aldri innfridd. Men Solbergs kyniske hestehandel, viste at abortloven var til salgs for politisk makt. Dermed var det brede forliket brutt, og tilhengere av en liberalisering mobiliserte kraftig. Nemndene står nå for fall.

TØRKE: Italias største elv rammes også av tørken som herjer i Europa. Vannivået i Po-elva er nå to meter under gjennomsnittet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Siri Åbø Wiersen Vis mer

KrFs mål er det samme. Slaget står om virkemidlene og kosmetikken. Mens enkelte på høyrefløyen innbiller seg at det er bærekraftig å appellere ensidig til menigheten, innser andre at det er en dødslinje. Dagens KrF kan bare drømme om storhetstida rundt århundreskifte da Valgerd Svarstad Haugland svingte rødvinsglasset og partiet over ti-tallet.

Flere partier holder seg med gamle overlevninger de aldri vil få gjennomslag for, uten at det synes å skade dem; bare spør Rødt. Men abortspørsmålet er et politisk være eller ikke være. Det minner dessuten om at KrF er et bakstreversk, autoritært parti i alle verdispørsmål som gjelder folks personlige valg, særlig kvinners og skeives valg. Det er årsaken til at KrF er under sperregrensen, og det forandres ikke av en ny innpakning når innholdet er det samme gamle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer