DEBATT

Barnevernet

Brett opp ermene!

Kritikken av et barnevern som sliter med å holde hodet over vannet, bør rettes mot dem som er ansvarlige for svømmeopplæringen.

SVIKT I BARNEVERNET: Jeg vil oppfordre Ropstad til å tørre å ta på seg lederansvaret for norsk barnevern, brette opp ermene og markere den retningen mangfoldige rapporter gir han grunnlag for å peke mot, skriver innleggsforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB
SVIKT I BARNEVERNET: Jeg vil oppfordre Ropstad til å tørre å ta på seg lederansvaret for norsk barnevern, brette opp ermene og markere den retningen mangfoldige rapporter gir han grunnlag for å peke mot, skriver innleggsforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Riksrevisjonen er kritisk til barnevernet på en rekke punkter i en ny rapport. «Systemet for kvalitetssikring av barnevernsinstitusjoner funger ikke godt nok», konkluderer riksrevisor Per- Kristian Foss. Det har han sannsynligvis helt rett i.

Barn i barnevernet, som bor på barnevernsinstitusjon, er sårbare og har høy risiko for å måtte flytte ofte og for å ha behov for, og heller ikke få, den psykiske helsehjelpen de kunne ha trengt. Mange av ungdommene som bor på barnevernsinstitusjon har dårligere odds enn ungdom som ikke har denne erfaringsbakgrunnen.

Hvordan vi rigger hjelpen i en slik situasjon krever ekstremt høy kompetanse, bred tverrfaglig og tverretatlig innsats, og godt tilpassede tiltak. Vi skårer dårlig på flere punkt altfor ofte.

Statsrådens forslag til tiltak er et nytt offentlig utvalg som skal gjennomgå svakhetene i barnevernet og «gi retning for den videre utviklingen av barnevernet». Lederen av familiekomiteen på Stortinget ser alvorlig på det hele og mener det bør vurderes å overføre ansvaret for barnevernsinstitusjonene til spesialisthelsetjenesten. Barneombudet vil be om en lovendringen for å lovfeste en «bred vurdering av det enkelte barns behov for omsorg og behandling» før plassering på institusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer