I Norge sier og skriver vi bare «Storbritannia.» Også når vi sikter til Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Men Storbritannia er egentlig bare navnet på den største av De britiske øyer: Den øya som Wales, England og Skottland ligger på. Sammen med Nord-Irland (Hele Irland 1800-1921) utgjør de kongeriket.
Skottland og England/Wales har vært i union siden 1707. Da hadde en skotte arvet den engelske tronen og det skotske parlamentet ble lagt ned – eller slått sammen med det i Westminster. Skottene fikk på denne måten ta del i den verdenshandelen som England bygget opp, og den skotske adelen fikk tilgang på prominente posisjoner i det britiske imperiet. Dette var også fundamentet for den britiske identitet som vokste frem.
Hvis en ser på noen tiår gamle bilder fra fotballkamper med det engelske landslaget, vil en oppdage at tribunene er fulle av det britiske flagget «Union Jack». Hvis en derimot ser på tilsvarende bilder av nyere dato, vil Union Jack være helt fraværende. Nå er det det engelske flagget med St. Georgs kors som benyttes av fotballfansen. Hva har skjedd?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger