KOMMENTARER

Liz Truss går av

Britene er møkk lei

Sammenbruddet i britisk politikk er komplett når Liz Truss går av etter bare 44 dager.

SPARKET: Statsminister Liz Truss annonserte sin egen avgang, men ble jaget på dør av sine egne. De konservative er i ferd med å gå tom for kompetente folk til å danne en ny regjering, den tredje på fire måneder. Foto: Henry Nicholls / Reuters
SPARKET: Statsminister Liz Truss annonserte sin egen avgang, men ble jaget på dør av sine egne. De konservative er i ferd med å gå tom for kompetente folk til å danne en ny regjering, den tredje på fire måneder. Foto: Henry Nicholls / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Liz Truss ble jaget på dør av sine egne. Hun har vært drevet fra skanse til skanse i flere uker etter massiv kritikk av en vekstplan som sendte britisk politikk inn i en dødsspiral og tvang sentralbanken til å gripe inn. Til slutt ble hun satt under administrasjon, og torsdag ettermiddag kom den uunngåelige konklusjonen: Hun gikk av.

Hele plattformen hennes var i praksis revet i filler, og hun innrømmet selv at hun ikke lenger kunne levere på det mandatet hun ble valgt til.

Dermed er det klart for den tredje statsministeren i Storbritannia på fire måneder, og den fjerde siden Boris Johnson overtok i ruinene av brexit. Truss var ikke akkurat førstevalget blant konservative parlamentarikere, men etter alle de brutale kampene, er det ikke mange stående igjen på slagmarken. Nå er det enda mer glissent.

De konservative er rett og slett i ferd med å gå tom for kompetente lederkandidater som har bred nok tillit og støtte. Som en konservativ sa etter nyheten om avgangen: Vi drikker i «Last Chance Saloon». Det er plenty av puber i Westminster, men denne serverer bare bitter og galle.

De siste dagene har det nærmest brutt ut åpen borgerkrig i det konservative partiet. Opprøret og frustrasjonen var så voldsom at innpiskerne angivelig måtte gå fysisk til verks for å holde orden i rekkene på onsdag.

Spørsmålet er om de konservative har noen sjanse når de indre stridighetene er så harde og stemningen så giftig. Velgerne er mer enn utålmodige, de er møkk lei. Den sosiale uroen kan spre seg til gatene, hvis de konservative ikke klarer å skape et skinn av samling. På den annen side, opposisjonen står ikke akkurat og hamrer på døra. Den må spille rollen sin, be om nyvalg og si den er klar, men med britisk økonomi på vei inn i en resesjon, er det alt annet enn en drømmeposisjon å ta over.

Noen mener det er bedre å la de konservative kjøre seg helt i grøfta. Men det har vel skjedd for lengst. Situasjonen er så desperat at flere konservative roper på Boris Johnson, mannen som for fire måneder siden ble sendt på dør, fordi han hadde mistet all tillit i partiet.

Rishi Sunak er fortsatt bookmakernes favoritt. En tidligere finansminister er det partiet og landet trenger nå for å rydde opp etter Truss og gjenreise tilliten, mener mange. Penny Mordaunt nevnes også av flere etter at hun sto inn for Liz Truss i Underhuset på mandag og fikk mye ros for å ha taklet stormangrepene fra opposisjonen. Men hun er trolig mer aktuell som ny utenriksminister. Jeremy Hunt, som tok over som finansminister i kaoset, har allerede sagt at han ikke er aktuell.

Problemet er at det ikke er noen åpenbar samlende figur igjen i det konservative partiet. Tilliten er smuldret opp etter mange år med interne stridigheter og brutale bakholdsangrep. Etter 12 år ved makta er regjeringsslitasjen skrikende åpenbar.

Statsministerjobben er mer krevende enn på lenge med resesjon, krig og sikkerhetsutfordringer i Europa. Samtidig sliter Storbritannia fortsatt voldsomt med å tilpasse seg et liv utenfor EU. Nye handelstall denne uka var sjokkerende svake. Rundt om i EU er det ikke få som legger skylda på brexit for Storbritannias politiske kaos og økonomiske problemer, ikke uten grunn. Stridighetene i det konservative partiet kan føres direkte tilbake til den løgnaktige brexit-kampanjen til Boris Johnson og co. Siden har regjeringer vært preget av skandaler, både politiske og personlige, og statsministere har kommet og gått under dramatiske omstendigheter.

TUNG BESKJED: Her går Storbritannias statsminister Liz Truss av. Video: Reuters Vis mer

Det kulminerte foreløpig med en av de korteste statsministerperiodene i Storbritannia og verden. Men Liz Truss var slett ikke et ultraliberalistisk unntak som flere konservative prøver å framstille henne som nå. Hun brukte den samme oppskriften som konservative regjeringer før henne, men tida var rent ut for konservativ politikk. Hennes etterfølger er nødt til å droppe alt som har vært de konservatives varemerke i disse åra, bortsett fra kutt i det offentlige selvfølgelig.

De konservative kan snuble videre helt til januar 2025. Da må regjeringen utlyse valg. De konservative har neppe en så lang horisont i øyeblikket. Nå skal de ut i krigen igjen foran ledervalget neste uke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer