KOMMENTARER

Britenes tapte arbeidskraft

Når britene ikke ville ha innvandrere fra EU kan det i år bli traurig og vanskelig å feire jul og nyttår, skriver Einar Hagvaag.

TRENGER INNVANDRERE: Ansatte i det offentlige helsevesenet demonstrerer for bedre lønn utenfor St Thomas' Hospital i London. Helsevesenet lider under mangel på fagfolk, og verre har det blitt fordi mange ansatte fra EU-land har dratt hjem da britene gikk ut. Nå mangler Storbritannia arbeidskraft på alle kanter. Foto: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Shutterstock / NTB
TRENGER INNVANDRERE: Ansatte i det offentlige helsevesenet demonstrerer for bedre lønn utenfor St Thomas' Hospital i London. Helsevesenet lider under mangel på fagfolk, og verre har det blitt fordi mange ansatte fra EU-land har dratt hjem da britene gikk ut. Nå mangler Storbritannia arbeidskraft på alle kanter. Foto: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En hovedgrunn for å melde Storbritannia ut av EU, såkalt «Brexit», var å stanse arbeidsinnvandring fra EU, mente forkjemperne for dette bruddet. Boris Johnson, den konservative statsministeren, var en av dem som sa at utlendingene stjal britiske arbeidsplasser og presset lønningene nedover. Nå er det full krise i det britiske arbeidsmarkedet på grunn av skrikende mangel på arbeidskraft.

Bøndene som dyrker frukt og bær får ikke høstet inn alt, så mye vil i år råtne. De får ikke tak i nok sesongarbeidere. De kom for det meste fra Romania og Bulgaria. Nå har mange av dem dratt andre steder, innenfor EU, fordi det er vanskelig og omstendelig å få britisk arbeidstillatelse.

Vi så ei liknende krise i Norge, men på grunn av corona-tiltak, der noen - ganske absurd - hentet bærplukkere med fly fra Vietnam. Briter, som nordmenn, vil ikke ha sånne jobber. Så når Johnson og hans statsråder ber bøndene finne britisk arbeidskraft, er rådet til lite hjelp.

Bøndene får heller ikke slaktet grisene sine, fordi slakteriene mangler slaktere. 70 000 griser står i «kø» på gårdene, anslås det. Nasjonale Bønders Union (NFU) varsler om mangel på kalkun til feiring av jul og nyttår. De får heller ikke levert kyllingene. Næringsmiddelindustrien mangler arbeidskraft på alle kanter. I kjøtt-industrien, hvor to tredeler av arbeiderne har vært utenlandske, står 14 000 stillinger ledige av i alt 95 000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer