DEBATT

Afghanistan:

Brutale metoder

Mange frykter at Talibans første ofre vil være millioner av kvinner.

TALIBANS OFRE: Mange frykter at Talibans første ofre vil være millioner av kvinner, skriver innsenderen. Her demonstrerer kvinner 3. september til forsvar for de rettigheter de har vunnet før Taliban tok over. Foto: Reuters/NTB
TALIBANS OFRE: Mange frykter at Talibans første ofre vil være millioner av kvinner, skriver innsenderen. Her demonstrerer kvinner 3. september til forsvar for de rettigheter de har vunnet før Taliban tok over. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Javad Jaghori
Javad Jaghori Vis mer

Mange frykter at Talibans første ofre vil være millioner av kvinner. Men Talibans raske gjenerobring har også utløst en enorm frykt hos landets minoriteter. Da Taliban tok makten i 1996, var deres hovedideer at landets minoriteter, som tajikere, måtte kastes ut til Tadsjikistan, usbekere til Usbekistan, og hazarer måtte begraves siden de ikke hadde et sted å sendes til.

FRYKTER VÅPENKAPPLØP: Onsdag 15. september gjennomførte Nord-Korea en prøveoppskyting av to langdistanseraketter. Video: AP Vis mer

Taliban har tidligere erklært hellig krig mot de disse terroristene anser som vantro (utlendinger). De har også lovet at så snart utlendingene er ute av landet, så skal de jobbe for fred. Hvorfor angriper de minoritetene i Panshir da? Dette sier litt om troverdigheten.

Som musikk i Vestens ører, har Taliban lovet det ene etter det andre. Noe som er ren løgn. Alle er kjent med hva de står for. Lovnadene terrororganisasjonen har kommet med, er et desperat forsøk på å bygge tillit hos befolkningen, men også berolige Vesten og de større aktørene som har interesser i landet. Nylig offentliggjorde Taliban regjeringen der verken minoritetene eller kvinner er representert, noe som er i strid med det de lovet for bare noen uker siden.

Det er utenkelig at ideologien, og det denne terrororganisasjonen står for, tillater dem å respektere folkeretten. Noe som har skapt sterk frykt. Etter få dager med Taliban, ser vi bokhandlere som setter fyr på sine bøker, musikere som skjuler sine gitarer, unge kvinner og menn dropper frisører og har begynt å kle seg i konservative klær.

For landets minoriteter er det umulig å se forskjellen på et Taliban-medlem og IS. Begge er afghanere som har samme stil og snakker afghansk. Begge ønsker sharia og er kjent for sine nådeløse straffemetoder. Steining til døde, avkutting av hender og henging uten noen form for rettergang og rettssak, er noen av metodene disse terroristene har brukt tidligere.

Kvinner og landets minoriteter føler seg veldig utsatt og frykter at Taliban gjenopptar sine brutale metoder. Disse slet allerede under den korrupte Ghani-regjeringen og spørsmålet er hvor mye verre de kommer til å ha det.

Til tross for tusen milliarder av dollar siste åra, er landet i teorien konkurs og er helt avhengig av økonomisk støtte utenfra. Før Norge og Vesten bidrar økonomisk, må det settes tydelige krav og forventning til Taliban om å respektere folkeretten.

Taliban søker nå anerkjennelse og flere land, blant annet Frankrike og Danmark har tydeliggjort at de ikke ønsker dette. Norskafghanere håper at Norge følger etter.

For norskafghanere er det fortsatt vanskelig å ta innover seg den enorme tragedien i Afghanistan. Det er sorg og full forvirring om hva som nå kommer til å skje med landets kvinner og minoriteter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer