LEDER

Brutalt, men riktig

Vi håper at dette er punktum for striden rundt minnesmerket.

ET KOMPROMISS: Protester fra naboene stoppet det planlagte minnesmerket på Sørbråten. Det på Utøya-kaia er et kompromissforslag fra AUF, på ungdomsorganisasjonens egen tomt, ment å komme naboene i møte. Her arkitektkontoret Manthey Kulas modell av hvordan det skal se ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ET KOMPROMISS: Protester fra naboene stoppet det planlagte minnesmerket på Sørbråten. Det på Utøya-kaia er et kompromissforslag fra AUF, på ungdomsorganisasjonens egen tomt, ment å komme naboene i møte. Her arkitektkontoret Manthey Kulas modell av hvordan det skal se ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mandag ble det endelig klart: Det nasjonale minnesmerket som bygges på kaia ved Utøya kan stå klart til tiårsmarkeringen 22. juli til sommeren. Ringerike tingrett har frikjent AUF og staten i saken der 16 naboer har saksøkt dem for å få stoppet byggingen.

Naboene vil ikke ha noe minnesmerke nede ved Tyrifjorden, fordi det vil komme midt i synsfeltet fra boligene deres. Mange av disse naboene er helter som reddet liv 22. juli 2011, og som satte sine egne liv i fare. Flere av dem ble traumatiserte av det som skjedde, og de frykter at et minnesmerke skal være retraumatiserende.

Det har de grunn til å frykte. I rettssaken som gikk i desember og januar fortalte flere om opplevelsene den gang og om den psykiske belastningen i åra etterpå. Selv om det kan være vanskelig å forstå for utenforstående at et minnested kan være mer belastende enn å se på Utøya hver dag, er det ingen grunn til å betvile naboenes sterke følelser. For dem er minnestedet grunn til fortvilelse.

Retten gir derfor også saksøkerne rett i at de «uforskyldt må bære belastningene ved å få et nasjonalt minnested i sitt nærområde. Retten har forståelse for at dette oppleves som urimelig.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer