DEBATT

Eldre og corona:

Bryr vi oss ikke lenger?

Coronasyken er ikke «fredfull innsovning» for et eldre menneske. Den gjør vondt og det verste er redselen for ikke å få puste.

SYNKENDE VERDI: Landet er lite og vi trenger både gamle og unge mennesker for trivsel, kultur og velstand. Menneskeverdet var stort før, men nå har eldre og skrøpelige mindre verdi, skriver Bjørg Marit Andersen.
SYNKENDE VERDI: Landet er lite og vi trenger både gamle og unge mennesker for trivsel, kultur og velstand. Menneskeverdet var stort før, men nå har eldre og skrøpelige mindre verdi, skriver Bjørg Marit Andersen. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bryr vi oss ikke lenger om at eldre og skrøpelige dør eller skades av covid-19? Hvis en hund forsvinner er det mange som leter og det blir stort mediefokus. Hvis en buss i Kabul kolliderer og tre dør meldes det i nyheter, på nettet og via TV.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Men den siste tida har omtrent to eldre og svakelige personer dødd av eller med coronaviruset i Norge. Det affiserer tilsynelatende ikke helsepolitikerne eller mediene, men dysses ned.

Etter to millioner års utvikling nærmer mennesket seg igjen «ættestupet». Blir du gammel nok og håper på noen fredelige år til, føler deg i bra form tross alderen, og er fullvaksinert i tillegg, så blir du brått revet vekk av et coronavirus som får lov til å herje fritt i det norske samfunnet! Politikerne rår over liv og død og viruset skiller ikke mellom vaksinerte og uvaksinerte.

Bare de nærmeste, venner og kjente sørger over deg. Coronadød er blitt skremmende vanlig i vårt velstandsland - en ny måte å dø på. Men coronasyken er ikke «fredfull innsovning» for et eldre menneske. Den gjør vondt og det verste er redselen for ikke å få puste.

Det femte utbruddet ble sluppet løs i august 2021. I løpet av de siste 75 dagene er 152 personer døde, dvs. omtrent to personer i snitt hver dag (FHI). En dag ble 23 pasienter registrert døde av covid-19.

Landet er lite og vi trenger både gamle og unge mennesker for trivsel, kultur og velstand. Menneskeverdet var stort før, men nå har eldre og skrøpelige mindre verdi.

Alle langtidsskadene (long-covid) blir en stor tragedie for hele befolkningen. Kjempestore, kroniske kostnader knyttes til «den nye pandemien». Systematiske undersøkelser viser alvorlige sykdomstegn etter tre til seks måneder ved cirka 60 prosent av sykehusinnlagte og hver fjerde ikke-innlagte pasient.

To studier fra Norge beskriver alvorlige langtidssymptomer hos 40 og 60 prosent etter seks måneder - de fleste ikke innlagt på sykehus.

Kina, Australia og New Zealand stopper spredningen der den dukker opp uten at økonomien går dukken og med få syke og døde. Rike Norge må kunne kontrollere pandemien på samme vis! Den enkeltes juridiske «frihet» må ikke true livet til eldre og utsatte i vårt samfunn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer