DEBATT

«Bryt enhver kontakt med Israel»

... sa FNs generalforsamling i 1983.

GAZA: Ei jente bærer på flere pledd utenfor al-Ahli-sykehuset i Gaza by. Bildet er tatt 18. oktober. Foto: Abed Khaled/AP
GAZA: Ei jente bærer på flere pledd utenfor al-Ahli-sykehuset i Gaza by. Bildet er tatt 18. oktober. Foto: Abed Khaled/AP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 1983 hadde Israels okkupasjon av palestinske og andre arabiske områder vart i 16 år. Det er førti år siden.

Hadde statene fulgt oppfordringen, ville det mest sannsynlig ha vært en rettferdig og varig fred i Midtøsten i dag.

Men etter de siste ukenes endeløse bombing av Gaza, begynner stater nå å følge rådet. FN mener at det å bryte med Israel må til for at Israel skal avslutte okkupasjonen. En full tilbaketrekning er etter FNs oppfatning det tiltaket som vil bringe en rettferdig og varig fred i Midtøsten.

Her er resolusjonen, noe forkortet:

Avdeling A, 102. plenumsmøte, 19. desember 1983.

Generalforsamlingen, etter å ha diskutert temaet «Situasjonen i Midtøsten»:

Viser til resolusjon 3314 av 1974, at enhver okkupasjon, midlertidig eller på annen måte, er en aggressiv handling. Ingen begrunnelse av noen art, politisk, økonomisk eller militært, kan tjene som rettferdiggjøring av aggresjon.

KRONIKKFORFATTER: Marianne Bergvall. Foto: Alexander Jansen/Privat
KRONIKKFORFATTER: Marianne Bergvall. Foto: Alexander Jansen/Privat Vis mer

Gjentar at Genèvekonvensjonens regler om beskyttelse av sivile i krig gjelder, også i de okkuperte palestinske områdene og andre arabiske områder, inkludert Jerusalem.

Noterer at Israel, med sine handlinger, etablerer uten tvil at det ikke er en fredselskende nasjon.

Noterer videre at Israel har unnlatt å akseptere og etterfølge tidligere resolusjoner fra Sikkerhetsrådet.

Punkt 4: Erklærer, at alle Israels handlinger som er rettet mot å annektere de okkuperte palestinske og andre arabiske områder og Jerusalem, er ulovlige og i strid med tidligere resolusjoner.

9: Videre fordømmer enhver politisk, økonomisk, teknisk, militær eller annen støtte til Israel som kan oppmuntre Israels aggressive handlinger, og konsolidere og forlenge okkupasjonen og annekteringen av okkuperte arabiske områder.

11: Gjentar enda en gang at Israel må trekke seg ut, totalt og betingelsesløst, fra alle palestinske og andre arabiske områder som har vært okkupert siden 1967, inkludert Jerusalem. Dette er et helt essensielt grunnlag for å kunne etablere en rettferdig og varig fred i Midtøsten.

12: Bestemmer igjen, at Israels politikk og handlinger bekrefter at det ikke er en fredselskende nasjon, og at de vedvarende har brutt med prinsippene i FNs Charter. De har ikke har oppfylt sine forpliktelser nedfelt i Charteret, og heller ikke deres forpliktelser i forhold til Generalforsamlingens resolusjon 273 av 11. mai 1949.

(Dette var da Israel ble opptatt som medlem i FN, og kravet til medlemsstater var at de var fredselskende nasjoner, og villige til å følge alle forpliktelser nedfelt i FNs Charter. Oversetters kommentar.)

13: Henstiller igjen til alle medlemsland om å ta i bruk følgende midler:

(a) Avstå fra å bistå Israel med noen form for våpen og relatert utstyr, og avslutte enhver militær assistanse til Israel.

(b) Avstå fra å kjøpe våpen eller noe annet militært utstyr fra Israel.

(c) Fryse økonomisk, finansiell eller teknisk assistanse til og samarbeid med Israel.

(d) Avslutte diplomatiske, handels- og kulturelle relasjoner med Israel.

14: Anmoder igjen alle medlemsland om umiddelbart å stanse, individuelt og kollektivt, alle forbindelser med Israel for å fullstendig isolere dem på alle områder.

15: Anmoder sterkt alle medlemsland om å handle i tråd med bestemmelsene i herværende resolusjon.

Avdeling D, samme dag

Generalforsamlingen

1. Bekrefter igjen, at kjernen i konflikten i Midtøsten er Palestina, og at ingen rettferdig og varig fred kan oppnås uten at Palestina får oppfylt sine umistelige, nasjonale rettigheter, og at Israel trekker seg ut fra alle palestinske og andre okkuperte arabiske områder.

5. Fordømmer Israels fortsatte okkupasjon av palestinske og andre arabiske områder, inkludert Jerusalem, som er brudd med FN-Charteret og folkeretten.

6. Avviser alle avtaler som bryter med de anerkjente rettighetene til det palestinske folket og som vil umuliggjøre en rettferdig og varig fred i Midtøsten.

10. Anser at avtalen om strategisk samarbeid som ble inngått mellom USA og Israel 30. november 1981 og seinere avtaler om samme, vil oppfordre Israel til å fortsette sin aggressive politikk og handlinger i palestinske og andre arabiske områder, inkludert Jerusalem. Det vil virke helt imot arbeidet med å etablere en rettferdig og varig fred i Midtøsten, og vil true sikkerheten i hele regionen.

Avdeling E, samme dag

Generalforsamlingen

Er dypt bekymret over den siste utviklingen i Midtøsten og den kritiske situasjonen regionen står overfor, som kommer av Israels fortsatte eskalering av aggresjon, utvidelse og annektering i regionen.

Uttrykker dyp bekymring over den fortsatte flyt av moderne våpen og krigsmateriell til Israel, forsterket med betydelig økonomisk støtte, for uten disse ville Israels aggresjon og ignorering av FNs resolusjoner ikke vært mulig.

Er dypt klar over at avtalene mellom USA og Israel vil øke Israels uforsonlighet og krigsevne i regionen, og eskalere ekspansjonspolitikken og annekteringen i palestinske og andre okkuperte arabiske områder, inkludert Jerusalem.

(1) Erklærer derfor, et internasjonalt ansvar for enhver som bistår Israel med våpen eller økonomi som vil øke deres krigsevne.

(2) Uttrykker dyp bekymring overfor, og fordømmer enhver handling som vil styrke Israel og derved bidra til Israels aggresjon overfor land i regionen.

(3) Krever av alle stater, og særskilt av USA, at de avstår fra å ta noen skritt som kan øke Israels krigsevne og følgelig aggressive handlinger, i de palestinske eller andre arabiske områder som har vært okkupert siden 1967, eller mot andre land i regionen.

(4) Anmoder alle land, i lys av denne resolusjonen, og revurdere enhver avtale - militær, økonomisk eller på annen måte, de måtte ha med Israel.

Sitat slutt.

For de som ønsker en varig fred og sikre grenser for både israelere og palestinere, er det vekket et håp når flere stater nå legger press på Israel.

Oppfordringen fra FN bør følges av så mange land som mulig. For ingen andre tiltak gjennom de siste førti åra har gjort noe annet enn at Israel har blitt verre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer