KOMMENTARER

Baneheia-saken:

Burde ikke være mulig

Den dype uretten som er begått mot Viggo Kristiansen og som har rammet hans familie kan ikke rettes opp. Men den kan lede til positiv endring, skriver Martine Aurdal.

ET OFFER: Dette er et av norgeshistoriens aller verste justismord, Viggo Kristiansen sonet nesten 21 år i fengsel for drapene i Baneheia. Bildet er fra et intervju i Ila fengsel i 2008.
ET OFFER: Dette er et av norgeshistoriens aller verste justismord, Viggo Kristiansen sonet nesten 21 år i fengsel for drapene i Baneheia. Bildet er fra et intervju i Ila fengsel i 2008. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Rettsskandalen er et faktum, etter at riksadvokat Jørn Maurud fredag ba lagmannsretten frifinne Viggo Kristiansen. Dette er et av norgeshistoriens aller verste justismord, Kristiansen sonet nesten 21 år i fengsel for drapene i Baneheia.

Det er også en spesielt grusom drapssak, 8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen og 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble i mai 2000 voldtatt og drept da de egentlig skulle bade i idylliske Baneheia i Kristiansand. Da Kristiansen og kameraten Jan Helge Andersen ble funnet skyldige, ble de også hatet av en hel nasjon. At saken vekker så sterke følelser, kan være én mulig forklaring på hvordan det gikk så uendelig galt også i åra etterpå. Kristiansen har hele tida hevdet sin uskyld, sju ganger har han forsøkt å få saken gjenopptatt. Og med knappest mulig flertall fikk han i fjor gjennomslag i gjenopptakelseskommisjonen. Når nå riksadvokaten har slått fast at Kristiansen aldri skulle blitt dømt, er det uutholdelig å tenke på hvor lenge han ventet på å få saken behandlet på nytt. Ingen ting er så skadelig for tilliten til rettssystemet som justismord.

Beklagelsene kommer tett, fra riksadvokaten og påtalemyndigheten, fra politidirektøren og fra pressen. Det er bra, men på langt nær nok. Nå er det mange som må gå på jobb for å gjenreise tilliten til den liberale rettsstaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer