DEBATT

Private omsorgstjenester

Burde ikke være rystet

Ingen kan leve av underskudd.

EFFEKTIVT: Audun Lysbakken (SV), ønsker å kaste de private på dør. Da burde han dokumentere at kommunene har mer effektiv ressursbruk enn det private, skriver Margunn Ebbesen, næringspolitisk talsperson (H).
EFFEKTIVT: Audun Lysbakken (SV), ønsker å kaste de private på dør. Da burde han dokumentere at kommunene har mer effektiv ressursbruk enn det private, skriver Margunn Ebbesen, næringspolitisk talsperson (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I motsetning til hva Audun Lysbakken (Dagbladet 16. desember) påstår, finner ikke velferdstjenesteutvalget at private aktører som bidrar i velferden har «superprofitt». Utvalget kan heller ikke konkludere med at ansatte hos private aktører har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det er i det offentlige i samme sektor.

De faktiske funnene preller av hos Lysbakken, som tilsynelatende pusset budskapene før rapporten kom. Manglende superprofitt til tross, finner utvalget riktignok at mange velferdstilbydere går med overskudd. Det er ikke grunn til å slå alarm av den grunn. En privat aktør som selger tjenester til det offentlige må selvsagt tjene penger. Private bedrifter skal betale lønn, skatter og avgifter. De kan ikke gå med underskudd over lang tid.

Gründere i velferdssektoren som lykkes og tjener penger, gjør det blant annet fordi kommunen er fornøyd med tilbudet de får sammenliknet, med hva de ville greid på egen hånd. Det har en alternativ kostnad om kommunen skal overta ansvaret for tjenester det private utfører. Penger spart er ikke nødvendigvis penger tjent. Tjenestene skal leveres. Det har en kostnad også når kommunen skal tilby tjenesten selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer