LEDER

Bygg kabler mellom nord og sør

Norge er et lite nok land fra før. Vi blir enda mindre hvis hver landsdel, hver for seg, skal kjempe mot de andre.

ENERGIUTVALG: Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med ordfører i Stavanger, og leder av Ap's nye energiutvalg, Kari Nessa Nordtun. Foto: Carina Johansen / NTB
ENERGIUTVALG: Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med ordfører i Stavanger, og leder av Ap's nye energiutvalg, Kari Nessa Nordtun. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Arbeiderpartiet har satt ned et nytt, internt utvalg som skal jobbe med energipolitikken. Leder for utvalget, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun varsler flere endringer.

Blant annet ønsker hun at Arbeiderpartiet skal gå inn for bygge ut strømkablene mellom nord og sør tidligere enn planlagt.

For dette utspillet har hun høstet stor motstand i partiet.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

En rekke sentrale skikkelser, alt fra stortingspolitikere til fylkeslagsledere i nord, er imot forsterking av kraftnettet mellom nord og sør. Situasjonen i dag er som kjent at strømprisene er rekordlave i nord, mens de er rekordhøye i sør. Kraftprodusenter i nord lager strøm med tap, og må la vann renne forbi turbinene fra smekkfulle magasiner.

Det er forståelig at politikere i nord føler en forpliktelse til å tale sine innbyggeres sak, men til sjuende og sist er det selvsagt landet som helhet norske politikere må ta hensyn til. Hvis ikke må vi dessverre kunne konstatere at kraftnasjonalisme har fått en interessant avlegger; vi kan kalle det kraftregionalisme.

Overføringskapasiteten mellom nord og sør i Norge er dårlig utbygd, i motsetning til i Sverige. Det er gode, historiske grunner til det. I Norge er produksjon og forbruk jevnere fordelt ut over landet, mens det i Sverige har vært langt høyere produksjon i nord, i forhold til forbruket i sør.

Med bedre overføringskapasitet mellom nord og sør, viser beregninger fra Statnett at prisene bli høyere i nord enn de vil bli lavere i sør. Derav motstanden. En vil ikke «importere» høyere priser. I tillegg er det planlagt industrietableringer i nord som vil spise opp overskuddet i nord i løpet av det neste tiåret.

Men framtida stopper ikke der. Perspektivet for norske samfunnsplanleggere må strekke seg lenger enn ti år fram i tid.

Norge skal, i likhet med resten av Europa, gjennom en storstilt elektrifisering som vil øke strømforbruket kraftig overalt. Det viktigste for alle deler av Norge, innbyggere og næringsliv, er et så solid strømnett som mulig, mer kraftutbygging – i tillegg til energieffektivisering. Slik vil Norge kunne ha rikelig med kraft, god utveksling mellom landsdeler og utlandet – og dermed i snitt lavere energikostnader enn våre naboland.

Sannheten er at politikere som nå sysler med tanker om et slags eget kraftrike i nord, utøver en formidabel risikosport.

Også i nord kan det komme tørke, og kraftmangel. I nord vil det også kunne bli vanskelig å bygge ut vindkraft i store mengder, på grunn av arealkonflikter med reindriftsnæringen. Vindkraften som planlegges å bygges ut til havs vil også i første omgang hovedsakelig bygges ut i sør.

Vil politikerne i nord som er motstandere av kabler nord/sør helst ikke ha tilgang til de enorme kraftmengdene som kan komme fra dette?

Norge er et lite nok land fra før. Vi blir enda mindre hvis hver landsdel, hver for seg, skal kjempe mot de andre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer