DEBATT

Vold i Oslo:

Byrådet svikter

Like ved Kuben videregående skole på Økern ble en gutt i tenåra nylig knivstukket. Samtidig er åtte unge menn blitt skutt i hovedstaden de siste ti ukene. Det er bekymringsfullt at byrådet ikke evner å ta tak i utfordringene.

GROV VOLD: Over 90 prosent av den groveste volden skjer i helt vanlig skole, og ikke i spesialskolene der elevene med de tyngste diagnosene går, skriver kronikkforfatteren. Her informerer politiet om knivstikkingen ved Kuben videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB
GROV VOLD: Over 90 prosent av den groveste volden skjer i helt vanlig skole, og ikke i spesialskolene der elevene med de tyngste diagnosene går, skriver kronikkforfatteren. Her informerer politiet om knivstikkingen ved Kuben videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Aina Stensersen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
Aina Stensersen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen Vis mer

Nylig har det vært svært mange alvorlige voldshendelser i Oslo. Like ved Kuben videregående skole på Økern ble en gutt i tenåra knivstukket. Dette etterforskes som et drapsforsøk av politiet i Oslo. Samtidig er åtte unge menn blitt skutt i hovedstaden de siste ti ukene, og alle er skutt i det offentlige rom.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

Selv om politiet uttaler i forbindelse med skytingene at det er kjente konfliktlinjer mellom kriminelle aktører, er dette bekymringsfullt. Sakene handler om vold, våpen og narkotika. Dette er våre nabolag.

Så kan heller ikke politiet i Oslo, som er dyktige, engasjerte og kompetente, gjøre hele jobben alene. Innsatsen må inn mye tidligere, lenge før flere av ungdommene er fylt 15 år, og tatt for straffbare forhold. Her kommer betydningen av kommunens manglende innsats inn.

Det er bekymringsfullt at byrådet ikke evner å ta tak i utfordringene. For eksempel har barnevernet i Oslo få virkemidler rettet mot unge kriminelle, og hovedtiltaket til byrådet er noen få institusjonsplasser for denne gruppen unge, som per dags dato er for dyre for bydelene å bruke. Oslo mangler tiltak innenfor barnevernet, og det er ikke de ansattes feil.

SaLTo-rapporten fra i år viser at tett oppfølging kan bidra til å endre kurs. Antallet unge gjengangere under 18 år i Oslo kommune i 2020 var 120. I 2020 hadde 92 prosent av personene med gjentatt kriminalitet barnevernstilhørighet i Oslo. 58 prosent av personene hadde barnevernstilhørighet i Enhet øst, 25 prosent i Enhet sentrum og 8 prosent i Enhet vest.

De resterende har tilhørighet utenfor Oslo kommune. Barnevernet trenger de rette virkemidlene. Kommunen bør også bli flinkere på å løfte opp ofre for kriminalitet, og ha økt fokus på pårørende og familiene.

I perioden 2016 til 2020 ble det meldt inn 17 120 voldshendelser mot ansatte i Osloskolen. I ytterste konsekvens og i de mest alvorlige sakene kan dette gi varige eller lengre tids arbeidsudyktighet.

Fra 2016 til 2019 økte tallet på rapporterte volds- og trussel-henvendelser fra 1940 til 4840. Samtidig viser det seg at over 90 prosent av den groveste volden skjer i helt vanlig skole, og ikke i spesialskolene der elevene med de tyngste diagnosene går, som byrådet gjentatte ganger har sagt til bystyret.

På Fernanda Nissen skole 12. oktober i år sto foreldre fram og omtalte et skolemiljø med drapstrusler, slagsmål og mobbing. En av elevene har blitt så alvorlig syk at hun ikke lenger kan være på skolen. Miljøet på skolen går utover noen av barnas både fysiske og psykiske helse. Rektor på Stovner videregående skole i Oslo, Terje Wold, gikk ut i Dagsavisen og sa at han ikke lenger kan tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø, og ba om akutt hjelp.

Frp tok opp tematikken med Utdanningsdirektøren i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Marte Gerhardsen, i Kultur- og utdanningsutvalget sitt utvalgsmøte i 18. november, fordi vedkommendes respons var «at det går veldig, veldig bra». I samme utvalgsmøte skrøt direktøren av kommunikasjonen mellom etaten og skolen da eleven ved Kuben skole ble knivstukket, mens det seinere viste seg at etaten ikke besvarte skolens anrop på flere timer.

Denne «lettvinte» holdningen fra etatens leder kommer til tross for at også mobbeombudet i Oslo, statsforvalteren og blant annet kommunerevisjonen, retter sterk kritikk mot flere av forholdene i Osloskolen, både for elever, lærere, og Utdanningsetaten sitt arbeid på feltet.

I vårt alternative budsjett for Oslo i 2022 legger vi av midler til et byomfattende ambulerende volds-team, som kan bistå skoler i akutte faser eller forebyggende faser, som også samarbeider tett med barnevernet, nærmiljøet, foreldre og politiet. Nettverk etter soning fra Oslo Røde Kors styrkes.

Vi er medforslagsstillere i forslag sammen med Høyre, om å gjenoppta Saers- saken i Oslo bystyre, så de andre partiene kan få behandle voldssaken på nytt.

Vi foreslår også å øremerke midler til et nytt prosjekt «øk fullføringen av VGS» i bydeler med høyest andel som dropper ut av VGS. 37 prosent av elevene i bydel Stovner har ikke fullført VGS, 35 prosent i Søndre Nordstrand, og Grorud ligger på 32 prosent.

Vi vil styrke grunnfinansieringen i grunnskolen i Oslo, styrke PPT, og skolehelsetjenesten i utsatte områder. Samt styrke UngInfo sitt jobb-arbeid, og intensivere arbeidet med unge kriminelle gjengangere i barnevernet i de mest berørte bydelene.

Vi krever også klare mål, midler og tiltak i budsjettet for 2022 vedrørende arbeidet mot vold og trusler mot ansatte, og elever i Oslo-skolen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer