DEBATT

Skattepolitikk

Civita bommer på riking-skatt

Man skal være godt planta i Cognac-klubben til Høyre for å tro at de rikeste ikke har råd til en større skatteregning.

SKATTELEGGES: Dagbladets undersøkelse tyder på at svært få nordmenn savner Solberg-regjeringens skattekutt-fest for rikfolk som Kjell Inge Røkke, skriver stortingsrepresentant Torbjørn Vereide. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKATTELEGGES: Dagbladets undersøkelse tyder på at svært få nordmenn savner Solberg-regjeringens skattekutt-fest for rikfolk som Kjell Inge Røkke, skriver stortingsrepresentant Torbjørn Vereide. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Jostein Vedvik / NTB
Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Jostein Vedvik / NTB Vis mer

Dagbladet presenterte nylig en spørreundersøkelse om nordmenns mening om rikdom og skatt. 7 av 10 svarer at de ønsker en hardere skattlegging av de rikeste i landet vårt. Det er en tydelig tilbakemelding.

NON STOP: Yachten får problemer når den skal legge til kai. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Da blir det litt merkelig når Civita-sjef og høyregeneral Kristin Clemet vil bortforklare undersøkelsen. I utspillet antyder hun at de som ble spurt sikkert ikke skjønte spørsmålet. De super-rike sitter på «næringsformue», og denne tror hun folk vil verne om. Det er en tåkelegging.

Får man spørsmål fra en meningsmåler om de superrike, tenker man kanskje på de som topper inntektslistene, eller kanskje formuelistene. Mange av navnene går igjen begge steder. Man skal være godt planta i Cognac-klubben til Høyre for å tro at disse personene ikke har råd til en større skatteregning.

Først mener altså Kristin og Høyre at permitterte under pandemien ikke burde få feriepenger. Nå står de på barrikadene for at skatteregningene til landets rikeste skal holdes nede.

Ulikhetene i Norge har økt i flere år. En rapport fra SSB viser at de rike rykker fra både på inntekt og formue, og at de i praksis betaler mindre av inntektene sine i skatt enn folk flest.

Da blir det rart å late som at skatt på rikdom ikke treffer. De rikeste tjener gjerne pengene sine på kapitalinntekter. Som SSB påpeker, skjules disse gjerne i såkalte holding-selskaper. Det Clemet glatter over som «næringsformue» er ofte ikke annet enn skattetilpasning.

Nå trenger vi en større omfordeling i skatteopplegget. Det er Arbeiderpartiet godt i gang med. Vi har økt formueskatten, økt utbytteskatten og økt trinnskatten for det øverste trinnet. Samtidig har vi senket skatten for dem som tjener under 750 000.

Dagbladets undersøkelse tyder på at svært få nordmenn savner Solberg-regjeringens skattekutt-fest for de superrike. Civitas bortforklaringer er umyndiggjørende. Vi synes det er en ærlig sak at folk ønsker mindre forskjeller. Det er det som er målet til Arbeiderpartiet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer