Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Clemet vil fjerne skoleår

Utdanningsminister Kristin Clemet åpner for å kutte ett år av skoleløpet. Forslaget slaktes av lærere og opposisjonspolitikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidsregjeringens utdanningsminister, Kristin Clemet (H), er åpen for å gi framtidas skoleelever ett skoleår mindre enn i dag. Skoleløpet kan da kuttes ned fra dagens tretten til tolv år, inkludert videregående. Til gjengjeld skal kvaliteten på skolen høynes gjennom flere lærere og flere skoletimer. Det går fram av mandatet som det nyoppnevnte Kvalitetsutvalget har fått, melder VG.

Komprimert skolegang

Utdanningsministeren har bedt utvalget om å vurdere om barna skal begynne på skolen når de fyller seks år eller når de fyller sju. Utvalget skal også vurdere hvorvidt dette bør være valgfritt for den enkelte kommune eller foreldrene.

Kristin Clemet mener tolv års skolegang kan gi et mer komprimert skoleår med større fokus på kvalitet og kunnskap, og skape stor samfunnsmessig gevinst i form av frigjort arbeidskraft. Clemet vil også ha større smidighet i overgangene mellom barnehage, grunnskole og videregående utdanning.

- Vi hører om elever som er skoletrette, som ønsker å komme raskere ut i arbeidslivet og til videre skolegang. Dette forsøker vi å ta på alvor, sier Clemet til avisa.

Slakter forslaget

Lærerorganisasjoner og opposisjonspolitikere er kritiske til en eventuell reform av skoleløpet.

- Dett er et helt elendig forlag, et åpenbart tilbakeslag for skolen, sier tidligere utdanningsminister Trond Giske til VG. Han frykter at elevene må betale for det Clemet mener gir en kompetanseheving i skolen. Det var Giske som i sin tid nedsatte Kvalitetsutvalget, som skulle bedre helheten og kvaliteten i norsk skole. Giske mener utvalget er blitt et spareutvalg hvis fundament underbygges av Clemets planer.

Giske får støtte i sin kritikk av Lærerlagets Helga Hjetland, som påpeker at en evnetuell reform vil medføre store endringer i læreplaner. Hjetland mener det er «høl i hue» å gjennomfære så store endringer før virkningene av seksårsreformen er ferdig evaluert.

KORTERE OG BEDRE SKOLE? Utdanningsminister Kristin Clemet (H) åpner for å gi framtidas skoleelever ett skoleår mindre enn i dag. Til gjengjeld vil hun eve kvaliteten i skolen.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart