KOMMENTARER

Comeback med fascist-hjelp

I morgen går israelerne til valg for femte gang på tre og et halvt år. En korrupsjonstiltalt eksstatsminister og to høyreekstreme rasister kan bli valgvinnere.

COMEBACK-KID: Benjamin Netanyahu er tilbake, toss korrupsjonstiltaler. Foto: Ariel Schalit/AP/NTB Scanpix
COMEBACK-KID: Benjamin Netanyahu er tilbake, toss korrupsjonstiltaler. Foto: Ariel Schalit/AP/NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er like godt å merke seg navnene med en gang: Itamar Ben-Gvir og Bezalel Smotrich.

Parlamentarikeren Ben-Gvir var tilhenger av Meir Kahane som ledet det ultrahøyre-partiet Kach inntil det ble forbudt i Israel og havnet på USAs internasjonale terrorliste i 1994. Han støttet massemorderen Baruch Goldstein som drepe 29 palestinere i bønn i Hebron tidligere dette året, og hadde inntil nylig bilde av drapsmannen på veggen.

I 2006 ble Ben-Gvir dømt for å støtte en terrororganisasjon og oppildne til rasisme. De siste åra har han vært siktet for ordensforstyrrelse, voldsbruk og ulovlige demonstrasjoner rundt 50 ganger. Han leder partiet Jødisk makt.

Ben-Gvir, som også har drevet en intens kampanje for å få statsminister Yitzhak Rabins drapsmann Yigal Amir løslatt, har hatt for vane å omtale palestinere generelt som terrorister og sagt at alle bør deporteres fra Israel. Under valgkampen har han moderert seg litt og sagt at det bare dreier seg om «dem som ikke er lojale mot den israelske staten». Ellers er dødsstraff for «terrorister» og straffrihet for israelske soldater som anklages for krigsforbrytelser, blant valgløftene hans.

Bezalel Smotrich og familien bor i et hus utenfor den jødiske bosettingen Kedumim på Vestbredden.

Han er advokat, men kommer av og til på kant med loven. I 2005 satt han tre uker i fengsel etter en demonstrasjon. Året etter ledet han protester mot en pride-parade i Jerusalem. Han har også spilt en viktig rolle i kampen for å liberalisere den israelske lovgivningen når det gjelder å konfiskere palestinsk land på Vestbredden.

Smotrich, som leder Det religiøse sionistpartiet, vil ha religiøse lover fra den jødiske bibelen toraen inn i det israelske lovsystemet. Sammen har Ben-Gvir og Smotrich dannet Den religiøse sionistalliansen (RZ), som har skutt fart på meningsmålingene. Hvis spådommene slår til, kan alliansen få en halv million stemmer og vinne rundt 14 av setene i Knesset. Dermed vil den bli den tredje største gruppa.

Ved siden av framgangen til RZ preges det israelske valget av at den korrupsjonstiltalte eksstatsministeren Benjamin Netanyahu nok en gang har klart å reetablere seg i israelske politikk. Mens han klarte å trenere rettssakene mot seg, gikk samlingsregjeringen som ble dannet i mars 2021 i oppløsning i juni i år. Nyvalg var eneste utvei. Uten å ha blitt dømt var dermed Netanyahu som leder av Likud-partiet klar til å stille til valg igjen.

Av mangel på koalisjonspartnere som kan sikre Netanyahu flertall, vendte han seg tidligere i høst til RZ. Selv om det ikke er bekreftet, tyder det meste på at det er inngått en hestehandel som mildt sagt er stygg: De to rasistiske politikerne skal få plass i regjeringen mot at de stemmer for et lovforslag som gjør det vanskeligere å etterforske politikere for korrupsjonsforbrytelser.

Siden april 2019 har det vært fire valg i Israel. I mars 2021 tapte Netanyahus Likud-parti for en høyreallianse som også hadde støtte av sentrum, den nærmest utraderte venstresida og en arabisk fellesliste. Regjeringen var dømt til undergang, men holdt i 15 måneder.

Foran morgendagens valg vil det ifølge meningsmålingene bli dødt løp mellom den forrige koalisjonen på den ene sida og Netanyahu og hans støttespillere på den andre. Mye avhenger av landets palestinske velgere. Den forente arabiske lista som deltok i den siste regjeringen, er blitt historie, og dermed slåss flere palestinske partier om velgerne. Noen tusen stemmer kan bli avgjørende.

Mange israelere frykter en valgseier til Netanyahu & co., både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk. I USA har mange demokrater sagt klart fra hva de mener.

Det er bekymring langt inn i den tradisjonelle høyresida:

Yaakov Katz, sjefredaktør i avisa The Jerusalem Post, skriver at Ben-Gvir er «en fare for den israelske staten» og kaller ham en israelsk versjon av en hvit raseforkjemper i USA og en europeisk fascist.

The Israel Times skriver at Ben-Gvir går «lenger enn det europeiske partier på ytre høyre gjør».

Den kjente kommentatoren Gideon Levy i den liberale avisa Haaretz, er også dypt pessimistisk:

- Den politiske situasjonen i Israel er nå så kaotisk at det ikke vil overraske meg om det kommer et sjette valg i løpet av kort tid, skriver han.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer