LEDER

USA

Comeback-oldingen

Joe Biden får flertall for sin «New Deal» light. Det er et gjennombrudd.

ETTERLENGTET TRIUMF: USAs 46. president, Joe Biden. Foto: AP / NTB
ETTERLENGTET TRIUMF: USAs 46. president, Joe Biden. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da USAs president Joe Biden (79) så som mest utslått ut, så spretter han plutselig tilbake, og innkasserer sin største triumf etter at han ble valg til president i november 2020. Etter halvannet år med trenering, og endeløse forsøk på kompromisser, ble endelig Bidens fanesak, som forener grønt skifte med en mer radikal sosialpolitikk, vedtatt i Senatet på søndag.

Nå skal det bankes gjennom i Representantenes hus i løpet av uka. Og selges som en demokratisk vinnersak før mellomvalget til begge husene i Kongressen i november.

SPRÅKBLEMME: Det går skikkelig galt for president Joe Biden under en minnesmarkering for Holocaust. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Den dramatiske snuoperasjonen kommer etter et vedtak som forener to demokratiske fanesaker, en omfattende hjelpepakke for omstilling til det grønne skiftet. Og en utvidelse av helseforsikring for folk med dårlig råd, og billigere medisiner for alle.

Dermed slår den amerikanske presidenten tre fluer i én kraftig smekk.

Til tross for at Bidens opprinnelige forslag er barbert, så framstår han nå som troverdig og relativt progressiv i klimaspørsmål, han viderefører Obama-care med å gi muligheten til helseforsikringer til flere, og han sikrer muligheten til å gå i kollektive forhandlinger med legemiddel-gigantene, som vil gi billigere medisiner til de aller fleste.

USAs 46. president slår altså tilbake etter at han i sin jakt på ungdomskilden skulle ut å sykle, og veltet på hjelpeløst vis. Etter at han gang på gang leter etter ord når han opptrer offentlig. Og etter at han har havnet under 40 prosent på de fleste meningsmålingene. Når USA i tillegg opplever en inflasjon på nesten 10 prosent, liknet Biden mer og mer på en taper.

Det gjør han ikke lenger. Søndagens vedtak er riktignok kraftig barbert i forhold til Bidens opprinnelige forslag. Så var de opprinnelige forslagene så radikale at de minnet om president Franklin D. Roosevelts New Deal politikk fra 1930-tallet, da staten ble brukt til aktiv mot-konjunkturpolitikk.

Men en så radikal politikk var det aldri flertall for med demokratenes knappe flertall i Senatet, der den konservative demokraten Joe Manchin fra kull-staten West-Virginia lenge blokkerte Bidens planer. Men for snaue to uker siden klarte den demokratiske flertallslederen i Senatet, Chuck Schumer, å få Manchin til å slutte rekkene blant demokratene.

Og Joe Biden ble ikke bare plutselig friskmeldt fra sin andre omgang med covid-smitte. Han ser nå nesten ut som om han aldri skulla ha velta på sykkel, eller lett etter ord når han står fast. Han ser kanskje ikke ut som 750 milliarder dollar (prislappen for reformene). Men han ser mye bedre ut enn han gjorde bare i forrige uke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer