KOMMENTARER

Kina demonstrerer

Corona-keiseren uten klær

Kinas nulltoleranse for covid er i ferd med å skape nulltoleranse i folket. For folket ser at keiseren fører dem bak lyset, skriver Morten Strand.

TAR BLADET FRA MUNNEN: Studenter demonstrerte i Beijing søndag. Foto: AFP / NTB
TAR BLADET FRA MUNNEN: Studenter demonstrerte i Beijing søndag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For bare fem uker siden klappet de 2 300 delegatene til Kinas 20. partikongress for i hovedsak to ting. For det første for at partisjef Xi Jinping opphøyde seg til diktator på livstid, hvis han vil. Og for det andre for at partiets nulltoleranse i møte med coronaviruset hadde vært en fantastisk suksess.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

Men så - nærmest uten forvarsel - ble partiformann Xi de siste dagene nærmest samtidig angrepet fra tre forskjellige kanter. Grunnen er nettopp at hans nulltoleranse i møtet med viruset etter hvert er en katastrofe for land og folk. Mennesker i byer så store som Shanghai - med sine 26 millioner innbyggere - har vært nedstengt i ukevis. Det har lenge vært mer enn nok, for viruset angrep nervene, og ikke bare lungene, skulle det vise seg.

Viktig var brannen i Urumqi, hovedstaden i Xinjiang-provinsen i det historisk sett muslimske nordvest, torsdag i forrige uke. En video viste en boligblokk i byen på fire millioner innbyggere som var i brann. Så kom informasjonen om at minst ti av innbyggerne i blokka døde fordi de ikke slapp ut. De, og flere skadde, var stengt inne i blokka på grunn av corona-restriksjoner. De var fanget inne, slapp ikke ut, og døde.

På ny-språket til den lokale brannmesteren het det: «Noen beboeres mulighet til å redde seg var for dårlig, og de klarte ikke å rømme».

Og folk som må leve med den slags ny-språk ble bare enda mer forbanna. Kanskje hadde det også sammenheng med at Xinjiang er de forfulgte uigurenes provins, der ti prosent av den opprinnelige befolkningen de siste åra har vært stengt inne i konsentrasjonsleirer for å bli hjernevasket slik at de skal «glemme» sin muslimske kultur og identitet.

Både den nye kinesiske majoritetsbefolkningen i provinsen, hankineserne, og uigurene, gikk ut i gatene sammen - en tidligere uhørt tanke - og demonstrerte. I løpet av helga spredte demonstrasjonene seg til Shanghai, der det var studentene som demonstrerte. Noen av dem ropte slagord mot den allmektige Xi, en livsfarlig handling. Så, søndag, demonstrerte studenter i hovedstaden Beijing, med krav om at fengslede kolleger i Shanghai måtte slippes fri. Ved mer enn et titall universiteter har det vært protester mot nulltoleranse politikken og nedstenginger.

Dette skjedde samtidig med at urolighetene onsdag i forrige uke nådde industrien. I verdens største fabrikk for produksjon av Iphone-telefoner angrep arbeidere politi og sikkerhetsvakter i byen Zhengzhou. De var misfornøyde med at fabrikkledelsen ikke hadde betalt bonuser, slik de angivelig hadde lovet, og med at de hadde sluppet inn ferske arbeidere i fabrikkens hybelhus, der noen av de nye skulle være smittet av coronaviruset.

Årsaken til elendigheten er altså en mislykket coronapolitikk.

Mens Kina, da viruset oppsto i Wuhan høsten 2019, først kvalte viruset ved å stenge ned byen totalt, og hadde nærmest null smitte, så raste viruset over USA, var sterkt medvirkende til at Donald Trump ikke ble gjenvalgt i 2020, og stengte delvis ned Europa.

Xis nulltoleranse var en gigantisk suksess. Så kom vaksinene, og resten av verden åpnet opp. Men ikke Kina, til tross for at de tidlig fikk vaksiner.

Mer enn tre milliarder vaksinedoser er satt i en befolkning på 1,4 milliarder, altså mer enn to pr. innbygger.

Problemet er at bare 40 prosent av de over 80 år har fått en booster, og bare to tredeler av de over 60.

Dessuten er ikke de kinesiske vaksinene korrigert for omikron-varianten, og man frykter at de i utgangspunktet er mindre effektive mot alvorlig sykdom enn de vestlige vaksinene, som myndighetene hittil ikke har villet godkjenne.

Kun utlendinger har nylig fått lov til å ta disse vaksinene i Kina.

Derfor frykter Kinas ledere konsekvensene av å slippe viruset løs, slik man har gjort i resten av verden. Det er kombinasjonen av en ideologisk nasjonalisme, og en medisinsk nasjonalisme, vi er vitne til.

Xi tviholder - i hvert fall så langt - på at nulltoleransen er en suksess. Og han vil ikke vise at de kinesiske vaksinene ikke er like bra som de vestlige.

Konsekvensen er altså at Xi Jinping samtidig er plaget av noe som likner et distriktsopprør, et studentopprør, og et arbeideropprør. De har det samme utgangspunktet, nemlig nulltoleransen og nedstengningen som følge av den. Og de har den samme løsningen, nemlig at Kina åpner opp. For også i Kina ser man fotball VM fra Qatar på TV, og aner naturligvis uråd når sendingene forsøker å skjule hvordan folk fra hele verden er samlet i svette og omfavnelser på tribunene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer