LEDER

Corona-kriminalitet: Svært skadelig og farlig

Misbruk og bedragerier knyttet til støttemilliardene undergraver den tilliten som skal bringe oss gjennom pandemien.

SLÅR ALARM: Førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, sier de nå mistenker at organiserte kriminelle har fått tak i corona-midler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLÅR ALARM: Førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, sier de nå mistenker at organiserte kriminelle har fått tak i corona-midler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I en serie artikler har Dagbladet avdekket hvordan godt organiserte kriminelle melker NAVs støttemidler til bedrifter som er rammet av corona-pandemien. I ett tilfelle fant Dagbladet at mer enn 13 millioner fra NAV i corona-støtte kan ha strømmet rett inn i et hvitvaskingsnettverk av seriekriminelle og næringsdrivende. Politiet opplyser at de har identifisert 50 saker som gjelder bedrageri av corona-midler. Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim sier dette bare er toppen av isfjellet, og at politiet kommer til å etterforske corona-saker i årevis framover.

Denne typen kriminalitet er svært skadelig og farlig. Sjefen for Økokrim, Pål Lønseth, sier slike bedragerier på sikt vil kunne undergrave samfunnets evne til økonomisk krisehåndtering. Det har han utvilsomt rett i. Effektiv krisehåndtering bygger på at det er tillit mellom folket og myndighetene. Misbruk og bedragerier knyttet til støttemilliardene undergraver den tilliten som skal bringe oss gjennom pandemien.

Samtidig er det nødvendig å plassere corona-kriminalitet inn i et større bilde. I en rapport til Justisdepartementet beskriver Økokrim framveksten av stadig sterkere nettverk av kriminelle som opererer i Norge. Et viktig punkt er beskrivelsen av hvordan tradisjonelle kriminelle miljøer i økende grad opererer sammen med profesjonelle aktører som har juridisk og økonomisk kompetanse. Dette er nødvendig for hvitvasking av kriminell profitt, og medfører en bevisst sammenblanding av lovlig og ulovlig virksomhet. Kriminell kapital settes i arbeid på stadig flere områder, ikke minst innenfor sjømatsektoren der Norge årlig eksporterer varer for over hundre milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer