KOMMENTARER

Pandemien herjer i Russland:

Corona måler fiasko og suksess

Corona rammer ikke tilfeldig. Viruset dreper der tilliten til makta er minst. Det er et brutalt barometer på politisk fiasko eller suksess.

DØD OG FIASKO: Døden kom til Russland på brutalt vis med corona. Foto: AP / NTB
DØD OG FIASKO: Døden kom til Russland på brutalt vis med corona. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Russland er nå et av de landene som er aller verst rammet av coronapandemien. Daglig dør det 1000 mennesker av viruset, det smittes litt over 30 000 og begge kurvene er raskt stigende. Både døds- og sykdomsstatistikken henger nøye sammen med den nedslående vaksinestatistikken, som viser at bare 31 prosent av befolkningen er fullvaksinerte, mens bare litt flere har fått ei sprøyte.

«I GOD FYSISK FORM»: Russlands president Vladimir Putin tok seg en todagersferie til Bajkalsjøen i Sibir. Der drev han blant annet med underhavsfiske. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen har forsøkt både gulrot og pisk for å få flere til å vaksinere seg. President Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, svinger pisken, og sier at vaksinasjonsgraden er utilgivelig lav. Men de fleste bøyer seg verken for pisken eller fristes av gulrøtter som for eksempel gratislodd i forskjellige lotterier. Med maks flaks kan man både unngå død og alvorlig sykdom, og samtidig vinne en splitter ny bil.

- Det er grunnen (få vaksinerte) til at vi har så høye dødstall. Vi prøver å benytte enhver anledning til å oppfordre alle innbyggerne til å ta vaksinen, sier pressetalsmann Peskov. For stort sett døve ører.

Men noen er lydhøre, også i Russland. Penger er som regel en god målestokk på hvilke vinder som blåser hvor i et samfunn. Og det har oppstått en helt ny næring i coronaens tid. For i sosiale medier byr nå vaksinerte mennesker på seg selv, og tilbyr seg å handle mat, samt å gjøre andre tjenester for dem som ikke vil la seg vaksinere. Mens markedet regulerer hvor mye de kan ta for sine tjenester. Og de uvaksinerte murer seg inne i leilighetene sine, og venter på... Ja, venter på hva?

Mens noen har satt livet selv på vent, venter mange på en vaksine. En vestlig vaksine. For selv om Russland var først ute av alle land med å godkjenne massevaksinering med sin vaksine Sputnik V, så er vaksinen ennå ikke godkjent av Verdens helseorganisasjon, WHO. WHO mener at produksjonen av vaksinen ikke tilfredsstiller de standarder organisasjonen krever, og det er varslet en delegasjon til Russland for å undersøke dette i november. Samtidig har russiske myndigheter begynt en prosess som vil åpne for import av vestlige vaksiner. Mens Sputnik V har like gode resultater som vestlige vaksiner, ifølge forskning publisert i ledende vestlige medisinske tidsskrifter, og ligger an til en snarlig godkjennelse.

Vaksinasjonsgraden i Russland er uansett et buldrende brøl som uttrykker en foruroligende mistillit til myndighetene. De brutale omstendighetene i Russland gjennom historien har lært menneskene å alltid være skeptiske til myndighetene. Det har i generasjoner gått sport i å være smartere enn myndighetene. Sa de én ting kunne man ofte være ganske sikker på virkeligheten var en ganske annen, eller den motsatte, av det makta sa.

Dette er ofte kombinert med den også religiøst motiverte fatalismen som ennå er ganske utbredt i et fortsatt overveiende kristent samfunn - ja, slikt finnes fortsatt i Europa. Den nærmest genetisk betingede myndighets-skepsisen, og den utbredte fatalismen - at det som skjer, uansett skjer - er en dødelig cocktail i pestens tid.

Mot dette kjemper altså Putin og hans regjeringsapparat en tilsynelatende håpløs kamp. Både smitte- og dødstallene er nå høyere enn på noe tidspunkt under pandemien. Og de egentlige tallene kan være vesentlig høyere. De offisielle tallene for døde av covid i Russland er 224 000. Men overdødeligheten i coronaens tid er nesten tre ganger så høy, på rundt 660 000 mennesker. Den offisielle dødsstatistikken regner dessuten bare corona som dødsårsak, og ikke andre underliggende sykdommer i kombinasjon med corona. Hvis dette er de virkelige tallene så kan det nå dø opptil 3 000 mennesker hver dag av corona i Russland. Sagt på en annen måte: De dør av en nærmest genetisk nedarvet myndighets-skepsis og den ellers ganske tiltalende sjelelige skavanken, fatalisme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer