DEBATT

Legalisering:

Da hasjen kom til Norge

Den første bønna som ble fyrt opp i Slottsparken på 1960-tallet førte til moralsk panikk.

OVERMANNET AV HASJ: Da hasj kom til Norge på midten av 1960-tallet oppsto det en ny gruppe mennesker. Den «narkomane» (eller «hasjomane»), var en ung person som ble overmannet av hasjrusen, de klarte ikke lenger å leve et normalt liv, skriver kronikkforfatteren. Her fra Slottsparken i 1971. Foto: T. Skillestad / Scanpix
OVERMANNET AV HASJ: Da hasj kom til Norge på midten av 1960-tallet oppsto det en ny gruppe mennesker. Den «narkomane» (eller «hasjomane»), var en ung person som ble overmannet av hasjrusen, de klarte ikke lenger å leve et normalt liv, skriver kronikkforfatteren. Her fra Slottsparken i 1971. Foto: T. Skillestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da den første bønna ble fyrt opp i Slottsparken på 1960-tallet førte det til moralsk panikk i Norge. Staten begynte å bruke straff og propaganda for å holde ungdom borte fra narkotika, i stor grad inspirert av land der marihuana hadde blitt brukt i lengre tid.

Skremselspropagandaen er blitt fjernet, fordi det viste seg at en ikke kan skremme unge fra å ruse seg. Dette har fler og fler land tatt innover seg, nå sist Tyskland, som har beveget seg et skritt i retning av legalisering av hasj. I Norge har imidlertid straff som virkemiddel fått bli, selv om det er basert på et utdatert syn på rusbruk.

Da hasj kom til Norge på midten av 1960-tallet oppsto det en ny gruppe mennesker. Den «narkomane» (eller «hasjomane»), var en ung person som ble overmannet av hasjrusen, de klarte ikke lenger å leve et normalt liv. De narkomane ble omtalt med undertoner av frykt og avsky, noe vi i stor grad har sluttet med. Denne avskyen formet politikken som ble utviklet for å møte problemene hasj førte med seg.

Reaksjonene rusbrukere blir møtt med i dag, har imidlertid ikke endret seg like mye som omtalen av rusbruken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer