LEDER

Fredsprisen

Dagbladet applauderer

En fredspris til den uavhengige pressen er på høy tid.

VINNERE: Dmitrij Muratov og Maria Ressa er fortjente vinnere av årets Nobels fredspris. Foto: AP / NTB
VINNERE: Dmitrij Muratov og Maria Ressa er fortjente vinnere av årets Nobels fredspris. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagbladet støtter varmt tildelingen av Nobels fredspris til den filippinske gravejournalisten Maria Ressa og den russiske redaktøren Dmitrij Muratov. Det er en pris til to modige utøvere av et stadig farligere yrke. Men framfor noe så er det en pris til kampen for den frie og uavhengige presse. Det er på høy tid at representanter for pressen - som er et av flere viktige forutsetninger for et fritt og rettferdig samfunn - får verdens viktigste fredspris.

Kampen for det frie ord er et arbeid som har blitt dramatisk viktigere bare i løpet av de siste par åra. Fri og uavhengig journalistikk er under dramatisk press på i hvert fall to måter. Den ene er påstandene til folk som USAs tidligere president Donald Trump om «fake News» - falske nyheter. Til tross for at påstander om fake News av Trumps egne forsvarere selv beskrives som «alternative fakta», er de farlige. De undergraver den livsviktige, faktabaserte journalistikken.

NOBELS FREDSPRIS: Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer årets Nobels fredspris. Video: NTB Vis mer

Prisen til Maria Ressa og Dmitrij Muratov handler om å se den kampen en fri presse er utsatt for i to land der pressefriheten er under dramatiske angrep. Ressa er en undersøkende journalist, som har rapportert om terrornettverk og korrupsjon i Asia for blant annet de amerikanske TV-stasjonene CNN og ABC. Hun ble i 2020 dømt til fengsel i opptil seks år, og minimum seks måneder, men mye tyder på at hennes egentlige «forbrytelse» er å være kritisk til Filippinenes brutale president Rodrigo Duterte. Ressa ble nominert til fredsprisen av påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.

Ressa deler prisen med sjefredaktør Dmitrij Muratov i Novaja Gazeta. Avisa er mest kjent utenfor Russland for å være avisa til Anna Politkovskaja, som ble skutt og drept i 2006, for 15 år siden i går. Politkovskaja dekket menneskerettighetsbrudd og korrupsjon i forbindelse med Russlands krig i Tsjetsjenia. To andre medarbeidere i Novaja Gazeta er også drept, og som i tilfellet Politkovskaja går mistanken til sikkerhetsmiljøer med tilknytning til regimet.

Dagens angrep på den frie pressen i Russland handler om å delegitimere den. Flere nyhetsorganisasjoner har blitt stemplet som «utenlandsk agent», et stempel som er belastende fordi det gjør dem til «folkefiende», et begrep diktatoren Josef Stalin brukte på sine motstandere. I vår tid handler stempelet om å gjøre finansiering av uavhengig journalistikk umulig, og er et ledd i å knuse den politiske opposisjonen og dens stemmer.

På Filippinene, i Russland, Hviterussland og Tyrkia, og i mange andre land i verden, er uavhengig journalistikk under angrep. Nobelkomiteen har gjort et riktig valg med å sette søkelys på den viktige jobben den uavhengige pressen gjør.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer