DEBATT

Strømkrisa:

Dagbladet tar feil

Hva er det Dagbladet ikke har fått med seg, spør Geir Pollestad (Sp).

SLÅR TILBAKE: Geir Pollestad (Sp) svarer Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SLÅR TILBAKE: Geir Pollestad (Sp) svarer Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alle vet at energisituasjonen i Europa og Norge kan bli kritisk til vinteren. Derfor har Senterpartiet tatt til orde for at vi bør bruke de månedene vi har igjen før vinteren til å fylle opp norske vannmagasin så mye vi kan. Noe overraskende blir dette omtalt som egoistisk, kortsiktig og oppskriften på splittelse og harde fronter i Europa på lederplass i Dagbladet.

Europa prøver nå å fylle opp energilagrene sine for å unngå en kritisk energisituasjon til vinteren. Det at Norge gjør det samme er helt naturlig. Dette handler i stor grad om gasslagre i mange europeiske land, så handler det om å fylle opp våre vannmagasiner i Norge.

Fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge (NO2) har ikke vært lavere enn nå de siste 20 år. Det å redusere produksjonen til et absolutt minimum fra disse vannmagasinene nå på sommeren og begrense eksporten er derfor ingen ting annet enn fornuftig. Dagbladets tilnærming til dette er derimot å lukke øynene og håpe det går over. For avisa er tydeligvis et liberalisert kraftmarked i Europa viktigere enn forsyningssikkerhet i Norge og Europa.

Den eneste som vil tjene på tomme vannmagasiner i Norge til våren er Putin, fordi det vil gi han enda sterkere kort på hånden i sitt forsøk på å prøve å kneble Europa til lydighet. Jeg er derimot rimelig sikker på at det er svært få tyskere eller nederlendere som mener tomme vannmagasiner i Norge er svaret på energikrisen de står i. Jeg sliter også med å forstå hva det er som gjør det mer egoistisk med å være opptatt å sikre en sørlending strøm til vinteren enn en tysker.

Hva er det Dagbladet ikke har fått med seg? Som ytterst få mener de at vi nå skal sitte rolig selv om NVE nå snakker om mulig rasjonering til vinteren. Dette mener jeg er kortsiktig, dumdristig og oppskriften på sosial uro.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer