Dagens reform

  • I dag trer den nye momsreformen i kraft. Reformen er omstridt og latterliggjort. Selv Arbeiderpartiets ledelse har sagt at mye av forklaringen på partiets katastrofale meningsmålinger den siste tida, finnes i denne reformen. Det er en meget sjelden innrømmelse fra en partiledelse.
  • Det er ikke selve reformen det er så mye å utsette på. Det er faktisk et stort flertall på Stortinget som i flere år har ønsket en omlegging av momsen. Det er tidspunktet og måten den gjennomføres på, som er blitt så uheldig. Det har Arbeiderpartiet bare seg selv å takke for. Partiet var tvunget opp i et hjørne under budsjettforhandlingene i fjor høst. Regjeringen var avhengig av støtte fra sentrumspartiene. Det var de samme partiene Arbeiderpartiet med Høyres hjelp på en ganske så ufin måte hadde jaget fra regjeringskontorene tidligere på året. Derfor var Jens Stoltenberg nødt til å akseptere rekordstore endringer i sitt budsjettopplegg. Han kunne jo ikke gå av etter bare noen få måneder.
  • I prinsippet er det riktig å innføre moms på tjenester, slik alle andre land har gjort, og slik et Høyre-styrt utvalg foreslo for ti år siden. Men regjeringen har ikke maktet å stå imot presset fra enkelte grupper for å bli fritatt. Thorbjørn Jagland bidro selv til dette under et bedriftsbesøk i Drammen. Det ble en dyr trimtime. Vi kan heller ikke skjønne alt oppstyret rundt halveringen av matmomsen, slik blant andre Sverige har. Nå håper regjeringen at dette skal gi positive utslag blant velgerne. For i morgen skal maten være ti prosent billigere. Så får det heller være et paradoks at denne matmomsen ble regjeringen påtvunget av sentrumspartiene en sein nattetime i fjor høst. Dette er Senterpartiets gamle kampsak som partiet ikke fikk gjennomført da det selv satt i regjeringen.
  • En så stor reform burde fått en mer grundig behandling i Stortinget. Da ville den også fått bredere oppslutning. Nå må Arbeiderpartiet ta belastningen med klønete politisk håndverk, og håpe at oppstyret er over når valget nærmer seg.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.