LEDER

Dansk arroganse

Danmarks statsminister kan med fordel gå inn i problemstillingen om tilbakeføringen av norske kulturskatter.

MANGLER KOMPETANSE: Mens Njaastad snakket i Nordisk råd, så det ut som om den danske statsministeren hadde problemer med å holde seg alvorlig. Mette Frederiksen avviste så tvert å svare på spørsmålet. Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix / NTB
MANGLER KOMPETANSE: Mens Njaastad snakket i Nordisk råd, så det ut som om den danske statsministeren hadde problemer med å holde seg alvorlig. Mette Frederiksen avviste så tvert å svare på spørsmålet. Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Hun skjønte tydelig med en gang hva som kom, da Fremskrittpartiets Helge André Njåstad onsdag stilte spørsmål til Danmarks statsminister i Nordisk råd. Njåstad spurte om danskene vil levere tilbake norske kulturminner som de har tatt beslag i, spesifikt nevnte han Bergens eldste bysegl og en samisk tromme.

Mens Njaastad snakket, så det ut som om den danske statsministeren hadde problemer med å holde seg alvorlig. Mette Frederiksen avviste så tvert å svare på spørsmålet.

- Jeg har ikke kompetanse til å vurdere en samisk tromme. Så det vil jeg ikke svare på, sa hun fra talerstolen i Folketinget.

Det er ukledelig arrogant. Danmarks statsminister kan med fordel gå inn i problemstillingen om tilbakeføringen av norske kulturskatter.

Det bergenske byseglet er fra 1299 og grunnlaget for det som i dag er byvåpenet – en borg mellom sju fjell. Seglet har i 350 år ligget i en samling ved Københavns Universitet, sammen med 800 andre norske middelalderdokumenter. En lang rekke lokale politikere krever seglet tilbake til Bergen, og Abid Raja tok som kulturminister også opp saken med sin danske kollega.

Trommen ble beslaglagt av danskene i 1692. Den ble tatt fra sjamanen Anders Poulsson, som var anklaget for å ha brukt trommen til «ugudelig og slem trolldomskunst». Han risikerte dødsdom for trolldom, men før han fikk dommen ble han brutalt drept med øks mens han sov.

Sametinget krever at eierskapet overføres til samene, og har også bedt om hjelp fra dronning Margrethe av Danmark og fra Norges kong Harald. Ingen av dem vil imidlertid blande seg inn, men kulturminister Anette Trettebergstuen tok på Nordisk ministerråd denne uka saken opp med den danske kulturministeren. I Nordisk råd stilte også Frp-representant Gisle Meininger Saudland spørsmål til den danske samarbeidsministeren Flemming Møller Mortensen om saken.

1. desember går låneavtalen med det danske nasjonalmuseet ut, etter at trommen har vært på utlån til RiddoDuottarMuseat, det samiske museet i Karasjok, siden 1979. Tilbakeføring av eierskap til det samiske folk er derfor et presserende spørsmål.

Kravet er betimelig, mot en tidligere kolonimakt som sitter i FNs Menneskerettighetsråd og selv har erklært at de har urfolks rettigheter som prioritet. I Folketinget får samene støtte fra grønlandske representanter, som selv har egeninteresse av å reise disse prinsipielle spørsmålene.

Nå har norske politikere løftet saken på høyeste nivå. Da må man også kunne forvente at Mette Frederiksen tar den på alvor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer