LEDER

Dagbladet mener:

Dårlig bruk av offentlige penger

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, går av i det han får en ekstern gransking mot seg, etter å ha villet bruke store penger på å kjøpe et enkeltpersonforetak. Det er på sin plass.

I HARDT VÆR: Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen var ved å betale tyve millioner for et enkeltpersonforetak da universitetets økonomiavdeling grep inn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB
I HARDT VÆR: Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen var ved å betale tyve millioner for et enkeltpersonforetak da universitetets økonomiavdeling grep inn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne helgen ble det kjent at Dag Rune Olsen trekker seg som rektor ved Universitetet i Bergen. Olsen tiltrer som rektor ved Universitetet i Tromsø i august, og hadde egentlig ønsket å bli sittende i den første rektorstillingen frem til da. Nå går han likevel av, etter at det har blitt stilt stadig flere spørsmål om habilitetsproblemene som kan følge med å være avtroppende og påtroppende rektor for to konkurrerende institusjoner samtidig. Samtidig er Olsen i hardt vær også på andre måter, og kan komme til å gå skadeskutt inn i sin nye jobb.

På lille julaften besluttet styret ved Universitetet i Bergen å sette i gang en ekstern granskning av Olsen, etter et ekstraordinært møte. Bakgrunnen er at Olsen i fjor ønsket å kjøpe det nyopprettede selskapet Praktikk AS fra Tom Knudsen, tidligere regiondirektør i NHO. Knudsen er eneste ansatt i selskapet, som skulle utvikle en portal for å bringe utdanningsinstitusjoner og aktører i arbeidslivet inn i et tettere samarbeid.

Ifølge Bergens Tidende, som først brakte saken ut i offentligheten, skulle Knudsen få betalt opp til 20 millioner kroner for aksjene i selskapet, som ennå ikke hadde konkrete resultater å vise til — samt forbli daglig leder frem til han gikk av med pensjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer