LEDER

Dagbladet mener:

Dårlig bruk av offentlige penger

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, går av i det han får en ekstern gransking mot seg, etter å ha villet bruke store penger på å kjøpe et enkeltpersonforetak. Det er på sin plass.

I HARDT VÆR: Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen var ved å betale tyve millioner for et enkeltpersonforetak da universitetets økonomiavdeling grep inn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB
I HARDT VÆR: Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen var ved å betale tyve millioner for et enkeltpersonforetak da universitetets økonomiavdeling grep inn. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne helgen ble det kjent at Dag Rune Olsen trekker seg som rektor ved Universitetet i Bergen. Olsen tiltrer som rektor ved Universitetet i Tromsø i august, og hadde egentlig ønsket å bli sittende i den første rektorstillingen frem til da. Nå går han likevel av, etter at det har blitt stilt stadig flere spørsmål om habilitetsproblemene som kan følge med å være avtroppende og påtroppende rektor for to konkurrerende institusjoner samtidig. Samtidig er Olsen i hardt vær også på andre måter, og kan komme til å gå skadeskutt inn i sin nye jobb.

På lille julaften besluttet styret ved Universitetet i Bergen å sette i gang en ekstern granskning av Olsen, etter et ekstraordinært møte. Bakgrunnen er at Olsen i fjor ønsket å kjøpe det nyopprettede selskapet Praktikk AS fra Tom Knudsen, tidligere regiondirektør i NHO. Knudsen er eneste ansatt i selskapet, som skulle utvikle en portal for å bringe utdanningsinstitusjoner og aktører i arbeidslivet inn i et tettere samarbeid.

Ifølge Bergens Tidende, som først brakte saken ut i offentligheten, skulle Knudsen få betalt opp til 20 millioner kroner for aksjene i selskapet, som ennå ikke hadde konkrete resultater å vise til — samt forbli daglig leder frem til han gikk av med pensjon.

Verken direktøren eller økonomiavdelingen ved Universitetet i Bergen var koblet på planene. I tillegg fremstilte ikke Olsen saken riktig i møte med det han håpet ville bli samarbeidspartnere i prosjektet.

BAKKEN RISTER: Reporteren fra Al Jazeera blir tydelig skremt da det kommer et etterskjelv. Video: AP Vis mer

Overfor kunnskapsdepartementet hevdet han at Vestland fylke ønsket å bli med på en samarbeidsavtale, noe fylket aldri hadde sagt ja til. Og til fylkespolitikerne sa han at konseptet var støttet av LO og NHO, noe som heller ikke stemte. Da både Kunnskapsdepartementet og universitetets økonomiavdeling vendte tommelen ned, falt planene om oppkjøp i fisk. Knudsen fikk likevel dekket utgifter på 540 000 kroner og gitt en prosjektstilling ved universitetet på seks måneder, med en årslønn på over en million.

Det er grunn til å tro at styret ved Universitetet i Tromsø vil følge nøye med på utfallet av granskingen. Knudsen-saken ble kjent kort tid etter Olsens nye ansettelse, og politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys har allerede satt spørsmålstegn ved om den nye rektoren har vist den typen dømmekraft som kreves av lederen av en tung kunnskapsinstitusjon. Det spørsmålet henger fremdeles i luften.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer