LEDER

Dagbladet mener:

Dårlig gjort mot Skole-Norge

Regjeringen og kunnskapsminister Guri Melby (V) tvinger hele landet til å innføre fritt skolevalg. Det er uklokt.

BANALT: Kunnskapsminister Guri Melby (V) tvinger skole-Norge til å innføre fritt skolevalg i en uklok avgjørelse. Foto: Jil Yngland / NTB Scanpix.
BANALT: Kunnskapsminister Guri Melby (V) tvinger skole-Norge til å innføre fritt skolevalg i en uklok avgjørelse. Foto: Jil Yngland / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Søndag kveld ble en blå, ideologisk lue tredd nedover hodet på hele Skole-Norge. Det var da det ble kjent at regjeringen innfører fritt skolevalg over hele landet. I tillegg til å være dypt paradoksal (frihet innført ved tvang?) er dette en ordning som ikke tar hensyn til ulike lokale og regionale behov i landet, og som dessuten ble usentimentalt forkastet i høringsrunden. Under høringen i Stortinget i februar gikk både NHO, LO, KS, lærerorganisasjonene og elevenes representanter mot forslaget.

Ideen om fritt skolevalg kan se forlokkende ut på papiret. Er det ikke bedre at elevens evner får bestemme hvor de går på skole, snarere enn adressen de tilfeldigvis bor på? Men i praksis har fritt skolevalg, særlig slik det praktiseres i Oslo, vist seg å ha en rekke negative konsekvenser. Ordningen har gitt sterkt segregerte skoler der elever som av forskjellige grunner presterer dårlig, klumper seg sammen på de samme skolene. En rapport fra inntaksutvalget som ble levert til Oslo kommune i våres, konkluderte med at fritt skolevalg i liten grad innfrir førstevalgene til elevmassen som sådan, fordi det i realiteten bare er en liten del av elevene som kan velge fritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer