KOMMENTARER

Valg 21:

Dårlig stemning

Men dette er den mest sannsynlige regjeringen etter valget.

VIL IKKE STILLE OPP SAMMEN: Fra venstre SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre - ved en tidligere anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL IKKE STILLE OPP SAMMEN: Fra venstre SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre - ved en tidligere anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nå er samarbeidsklimaet på rødgrønn side dårligere enn på lenge, etter Senterpartiets iherdige distansering fra SV. Da SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte i NRKs Politisk kvarter fredag morgen, var det mer urovekkende enn beroligende for dem som håper på en rødgrønn trepartiregjering til høsten. Det viktigste samtaletemaet var at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke var med i debatten, og at hele ledelsen i Senterpartiet hadde takket nei til å delta.

Verken Støre eller Lysbakken lot seg lokke til å realitetsbehandle Vedums iherdige ønske om en regjering av bare Ap og Sp. Men hans stadige snakk om en såkalt «Ap- og Sp-basert regjering» framstår som stor motvilje mot SV. Det fikk politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen, i Nyhetsmorgen til å spekulere i om resultatet kan bli en topartiregjering med SV og Ap, der Sp velger å stå utenfor. Det tror ikke jeg.

Senterpartiet har lang tradisjon for å søke og få makt. I oktober 2011 passerte partiet 7000 dager i regjering og Høyre som det partiet som hadde sittet mest i regjering etter Ap. Det feiret de med kake på kontoret. Få andre partier erkjenner i så stor grad at posisjon er makt. Sp er kjent som ordførerpartiet, der antall ordførerere landet over langt overgår partiets relative oppslutning. Partiet får dette til, fordi deres politikere er tydelige i prioriteringene og grunnleggende realpolitiske. Senterpartiet samarbeider til høyre og venstre i stadig nye konstellasjoner, for å få makt, innflytelse og tydelige resultater.

Nå ligger Senterpartiet på alle målinger an til å gjøre sitt suverent beste valg gjennom historien. Norge er kjent som et egalitært samfunn, men partiets oppslutning øker i ei tid der mange føler på en økende avstand mellom de styrende og styrte, mellom sentrum og periferi. Når Vedum lover velgerne et opprør mot regjeringens sentralisering, er det naturlig å samarbeide mot venstre nå. Men Senterpartiet er et sentrumsparti og retorikken er derfor en krevende balansegang. Velgerne deres ønsker seg ny kurs, men ingen revolusjon.

Senterpartiets nivå på målingene tyder på et valgresultat de aldri før har kunnet drømme om. Det er helt usannsynlig og vil være et svik mot velgerne om ikke partiet går i regjering da. Uansett konstellasjon. Og selv om Vedum er klar på at han foretrekker en regjering av bare Ap og Sp, nekter han også konsekvent å garantere at ikke også SV blir med.

På de fleste målinger har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til sammen rent flertall i Stortinget. Blir dette valgresultatet, blir det harde forhandlinger. Men de vil sannsynligvis ende med en trepartiregjering.

Slik høres det ikke ut når Senterpartiet snakker. Det er det gode grunner til. Valg er både politikk og identitet. Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet har mye felles politikk og har tidligere vist at de fungerer godt sammen i regjering. Men Sp har stjålet mange velgere fra borgerlig side og fra Fremskrittspartiet spesielt. Disse velgerne liker ikke SV, og mange av dem liker heller ikke Arbeiderpartiet. Derfor er Sp-landsmøtets vedtak om å kjøre fram Vedum som statsministerkandidat og partiledelsens gjentatte forsikringer om at de helst ikke vil samarbeide med SV beroligende for disse velgerne.

Støre er tydelig på at han ønsker seg en flertallsregjering av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV. Et Ap i tospann med Sp vil trekkes lengre mot høyre enn majoriteten av Ap-velgerne ønsker seg. Blant Støres velgere er det også mange med antipati mot Sp, og som blir skremt av tanken på Vedum som statsministerkandidat. Dette uttalte målet er med på å berolige dem.

Lysbakken sier på sin side at politikken bestemmer. SV er først og fremst opptatt av tydelige gjennomslag, enten det kommer i eller utenfor regjering. Men som tidligere statsråd vet partilederen godt hvor det er lettest å få politiske gjennomslag: Fra regjeringskontorene.

På Dagbladets siste måling før sommeren hadde de tre partiene klart flertall med en oppslutning som til sammen ville gitt dem hele 95 representanter på Stortinget. Men Senterpartiet og Arbeiderpartiet hadde 83 mandater, bare to unna flertall alene. Øker deres oppslutning, kan Trygve Slagsvold Vedums drøm bli virkelighet. Det er derfor sant, det både Vedum, Støre og Lysbakken sier: Velgerne avgjør.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer