DEBATT

Matberedskap:

Dårligst selvforsyning i Europa

Vi fikk en forsmak i 2008 på hva vi har i vente da noen land stoppet eksport av ris og hvete, og prisene på varene økte markant.

LAVE TALL: I 2019 ble selvforsyningsgraden vår beregnet til 45 prosent. Det vil si at 45 prosent av det vi spiser besto av norskproduserte varer. Korrigert for import av kraftfôrråvarer, var selvforsyningsgraden 36 prosent, skriver kronikkforfatterne. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
LAVE TALL: I 2019 ble selvforsyningsgraden vår beregnet til 45 prosent. Det vil si at 45 prosent av det vi spiser besto av norskproduserte varer. Korrigert for import av kraftfôrråvarer, var selvforsyningsgraden 36 prosent, skriver kronikkforfatterne. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samfunns- og arealplanlegging er komplisert. Kommuner, statlige etater og private aktører har ulike interesser og behov. Ofte er det økonomiske interesser som blir prioritert over natur og matproduksjon. Dette går ut over oss og framtidige generasjoner.

Slik har det vært en stund. Stortinget og regjeringen har derfor strammet inn jordvernmålene. Økt bevissthet om jordvernets betydning må vise seg i handling.

Fram mot 2050 er det ventet at klimaendringene vil gi høyere gjennomsnittstemperaturer, mer ekstremvær og stigende havnivåer. Dette er beskrevet i landrapporten FNs Klimapanel la fram i 2019. Rapporten viser hvordan klimaendringer vil føre til ørkenspredning og landforringelse, og gå ut over matsikkerheten.

Rapporten peker på at befolkningsvekst og økt kjøpekraft kan øke behovet for mat i verden med 50–60 prosent innen 2050. 95 prosent av matproduksjonen (målt i kalorier) foregår på verdens landarealer. Derfor er økningen i matbehovet en betydelig utfordring.

Dyrkbar jord er en knapp, ikke-fornybar ressurs. I tillegg er en firedel av jordbruksarealet i verden allerede forringet. Utfordringen blir ikke mindre av at tilgangen på vann til jordbruksvanning vil bli knappere, og det er ventet en økning i husdyr- og plantesykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer