KOMMENTARER

Kulturkrig og forskning:

De angriper forskernes frihet

I Danmark, Frankrike og USA blir visse humanistiske og samfunnsvitenskapelige forskere presset og mistenkeliggjort av politikere som ikke liker forskningen deres. Det er uakseptabelt.

UTILBØRLIG: Politikere og statsledere har gått ut mot bestemte fløyer innenfor humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning, nærmere bestemt de som handler om minoriteters situasjon. En av dem er Frankrikes Emmanuel Macron. Foto: Benoit Tessier / AFP / NTB
UTILBØRLIG: Politikere og statsledere har gått ut mot bestemte fløyer innenfor humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning, nærmere bestemt de som handler om minoriteters situasjon. En av dem er Frankrikes Emmanuel Macron. Foto: Benoit Tessier / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den som vil forske på hvordan kvinner og minoriteter har det i vestlige land, kan komme til å måtte trå mer forsiktig enn før. Særlig hvis bestemte politikere får det som de vil. Og det er ikke bare de nye, høyreradikale regimene i Øst-Europa det er snakk om.

Også i Danmark, Frankrike og USA er bestemte humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag under press. De som presser, er makthavere i de samme landene, i et korstog som ikke bare truer fagene det er snakk om, men også ytringsfriheten og den akademiske friheten.

I Danmark har Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti tatt til orde for å stenge ned hele forskningsmiljøer, særlig «kjønnsstudier og postkoloniale studier eller hva det måtte hete», og har bedt utdanningsministeren om tiltak for å hindre at slike fag «fortrenger alminnelige, lødige forskningsområder». Fagene han ikke liker, beskriver han som uvitenskapelige og holdningsbaserte.

Det er knapt rystende at slike takter kommer fra det høyrepopulistiske Dansk folkeparti. Men det er grunn til å heve både ett og to øyenbryn når utdannings- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, synes å gi Messerschmidt rett. Ministeren siterer gjerne fra avisartikler som hevder at universitetene driver med «radikal indoktrinering», advarer forskerne mot blande politikk og forskning, og sier at dette er et problem som hun vil ta opp med universitetenes ledelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer