LEDER

Trump og sosiale medier:

De digitale truslene

Hvis den viktigste endringskraften i vår tid ikke blir politisert, svekker det demokratiets relevans.

MAKT OG METODER: Utestengelsene av president Donald Trump fra Twitter, Facebook og YouTube har skapt oppmerksomhet rundt mediegigantenes makt og metoder. AP Photo / Susan Walsh / NTB
MAKT OG METODER: Utestengelsene av president Donald Trump fra Twitter, Facebook og YouTube har skapt oppmerksomhet rundt mediegigantenes makt og metoder. AP Photo / Susan Walsh / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Utestengelsene av president Donald Trump fra Twitter, Facebook og YouTube har skapt oppmerksomhet rundt mediegigantenes makt og metoder. Det er ingen grunn til til omsorg eller forståelse for presidenten. Hans årelange arbeid for splid, hat mellom grupper og støtten i ekstreme voldsmiljøer taler for seg. Trump fikk som fortjent.

Samtidig demonstrerer utestengelsen den formidable makten som ligger i sosiale medier og hos disse selskapenes eiere. Ikke minst er episoden en påminnelse om hvor viktig det er å etablere digitalisering som et tydelig politikkområde, både nasjonalt og internasjonalt. Store deler av den teknologiske utviklingen skjer nå i et rom fritt for demokratiske spilleregler og offentlig kontroll.

Vi snakker om den sterkeste endringen i historien siden industrialismens gjennombrudd. Digitaliseringen brer seg med stor hastighet og trenger inn i stadig flere samfunnsområder. Det skapes nye muligheter når det gjelder næringsutvikling, offentlig administrasjon og kommunikasjon mellom enkeltmennesker. Samtidig trues personvernet og menneskets rett til en privat sfære. Da er det oppsiktsvekkende hvor svakt digitaliseringens utvikling og konsekvenser står i den offentlige debatten og i mange partiprogrammer. Det gjelder også flere utkast til nye partiprogrammer for 2021 - 2025 som nå er ute til høring i flere partier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.