DEBATT

Kirkeasyl

De er ikke trygge

Tvungen retur av familien Collins er et sjansespill med deres liv som innsats

TRUES MED UTSENDELSE: Under en etterforskning av krigsforbrytelser i FN-regi, vil vitner på Sri Lanka sannsynligvis bli forsøkt kneblet, og være under stort press og trusler. Dilani Johnson Collin og foreldrene Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, er slike vitner, skriver innsenderen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TRUES MED UTSENDELSE: Under en etterforskning av krigsforbrytelser i FN-regi, vil vitner på Sri Lanka sannsynligvis bli forsøkt kneblet, og være under stort press og trusler. Dilani Johnson Collin og foreldrene Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, er slike vitner, skriver innsenderen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I nesten sju år har 33 år gamle Dilani Collins og hennes aldrende foreldre sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke. Det har hittil fått lite oppmerksomhet i nasjonale medier.

Utviklingen på Sri Lanka de siste åra, og et nytt vedtak i FNs Menneskerettighetsråd i Genève, betyr imidlertid at en tvungen retur til dagens Sri Lanka vil kunne sette familien i stor fare. På tross av disse og flere andre nye moment i deres sak, avviste Utlendingsnemnda (UNE) den 22. mars 2021 nok en gang familiens asylsøknad, tilsynelatende uten å ta hensyn til norske og utenlandske eksperters vurderinger av risikoen forbundet med en tvungen retur.

Familien Collins kom til Norge fra Sri Lanka i 2009. Der hadde far og datter jobbet i den sivile delen av den tamilske frigjøringsbevegelsen LTTE under borgerkrigen som varte fra 1983–2009. Den endte med en utslettelse av LTTE, og et ukjent antall tusen sivile under den svært brutale avslutningen på borgerkrigen.

Medlemmer av LTTE som ikke straks ble henrettet, ble sendt i langvarig tvungen «rehabilitering»; overlevende sivile ble internert i gigantiske leire hvor det ble begått grusomme overgrep. Familien Collins var blant dem som berget livet etter å ha sett den siste periodens grusomheter på nært hold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer