KOMMENTARER

De farlige pengene

Det er en av de eldste fortellingene vi har. Autoritære herskere bruker penger på å hvitvaske seg selv. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik gikk inn i fella med åpne øyne, skriver John O. Egeland.

KORT I SVARENE: Bondevik er så kort i svarene at det etterlater spørsmål om helheten i Oslosenterets forhold til Muslim World League og Dialog for fred. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET
KORT I SVARENE: Bondevik er så kort i svarene at det etterlater spørsmål om helheten i Oslosenterets forhold til Muslim World League og Dialog for fred. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alle politikere mener - i det minste håper - at de har bidratt til å endre verden til det bedre. Kanskje bare en flik, men også at den biten har hatt betydning. Det er derfor så mange skriver biografier der alle andre er bifigurer. Noen politikere kan gjøre dette med en slags rett. Einar Gerhardsens verk i fem bind om sitt politiske liv er verken helt sannferdig eller helt komplett. Men det gjenspeiler hva landsfaderen sto for. Det var nok.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Verre er det når amerikanske ideer om udødelighet slår ned i våre fremste politikere. Det har rammet Kjell Magne Bondevik. Han vil uansett bli stående som en betydelig politiker i sin tid. Kirke- og undervisningsminister 1983 - 1986, utenriksminister 1989 - 1990, statsminister 1997 - 2000 og igjen i perioden 2001 - 2005. Det er verdt en bauta i Romsdal der Bondevik kommer fra.

Men Kjell Magne Bondevik ville ha et mer synlig og mer langtvirkende ettermæle. I 2006 fikk han med seg et imponerende kobbel av politikere og norske kapitaleiere til å etablere Oslosenteret. Stiftelsen skulle være et nav der personer med erfaring og kompetanse i internasjonale spørsmål samarbeidet for dialog, fred og menneskerettigheter. Som styreleder fikk Bondevik med seg daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland. Finlands tidligere president Tarja Halonen var også med i styret. Stiftelsen råd glitret av personer med høy internasjonal status.

Næringslivet stilte opp, ikke minst hans gamle medspillere fra hjembyen Molde. Stig O. Jacobsen, Erik Berg og Stein Erik Hagen kjøpte Indonesias gamle ambassadebygg på Skarpsno som hovedkvarter for Oslosenteret. Det kostet 28 millioner. I 2011 ville ikke Aker ASA (Røkke), DnB, Statoil, Orkla og Gjelsten Holding forlenge leieavtalen. Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret ga ikke lenger tilfredstillende politisk avkastning for investorene.

Svaret på krisen ble NORAD. Over ti år mottok Oslosenteret rundt 50 millioner kroner fra staten. Støtten ble utfaset rundt 2017, og siden har Bondevik og Oslosenteret vært avhengig av andre inntekter. Det er i dette perspektivet vi må se Dagbladets avsløringer av hvordan Oslosenteret og Dialog for fred har mottatt nesten 13 millioner fra Saudi-Arabia.

Å drive privat utenrikspolitikk koster penger. For Bondeviks Oslosenter og Høyre-politikeren Aamir J. Sheikhs Dialog for fred har organisasjonen Muslim World League vært en rik kilde. Dagbladets dokumentasjon viser at Bondevik personlig skal ha fått 1,4 millioner kroner i ulike former for honorar, og Oslosenteret 5,4 millioner. En sentral del av fortellingen er at Bondevik og Sheikh har skaffet den muslimske organisasjonen kontakt med statsminister Erna Solberg og tre andre statsråder.

Dette har neppe vært særlig skadelig. Vi har tjenester som advarer statråder og sentrale politikere mot uønsket politisk innflytelse. Kjell Magne Bondevik avviser tydelig at han har latt seg påvirke av pengene som er kanalisert fra World Muslim League gjennom Dialog for fred til Oslosenteret.

Bondevik er så kort i svarene at det etterlater spørsmål om helheten i Oslosenterets forhold til Muslim World League og Dialog for fred. Det er påfallende at styret vegrer seg for å si noe som helst, enda det består av høyst taleføre folk som er vant med offentlighet. F. eks. de tidligere statsrådene Eldbjørg Løwer og Knut Vollebæk, forskeren Sverre Lodgaard og SVs tidligere partisekretær Turid Leirvoll. Styret bør kreve innsyn i alle avtaler med Dialog for Fred og Muslim World League, og legge disse fram for offentligheten.

Det er samtidig en sak Oslo Høyre bør interessere seg for. Aamir J. Sheikh var leder av Oslos 17. mai-komite´ og har drevet valgkamp for Erna Solberg.

Kjernen i Dagbladets reportasjer om Bondevik og World Muslim League er hvitvasking av det brutale regimet i Saudi-Arabia. Det har de kongelige makthaverne i landet god bruk for. Ikke minst etter at regimekritikeren Jamal Kashoggi ble drept og partert i Saudi-Arabias generalkonsulat i Istanbul.

Hele ideen om dialog om tro og menneskerettigheter med Saudi-Arabia er ytterst tvilsom, utover at den gir millioner i kassa. Landet er et religiøst diktatur som fengsler alle dissidenter. Pisking praktiseres ved brudd på sharialovene. Alle innbyggere er ved lov påbudt å være muslimer, og ateisme straffes med opptil 20 års fengsel.

Oslosenterets seminarer og dialog på dyre hoteller har ingen innflytelse på den totalitære strukturen i Saudi-Arabia. Det gir i stedet diktaturets representanter litt englestøv de ikke fortjener. Bare de blinde eller grådige unngår å se dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer