KOMMENTARER

25 år siden tv-serien «Pride and Prejudice» ble sendt første gang:

De gjorde britiske gater folketomme

Tv-serien «Pride and Prejudice» ble et fenomen i 1995 og gjorde Colin Firth til stjerne. 25 år senere regnes den fremdeles som en milestein.

ET FENOMEN: Da BBC spilte inn tv-serien «Pride and Prejudice», var det ingen som så for seg den globale suksessen som skulle følge. Jennifer Ehle spilte Elizabeth Bennet og Colin Firth var Mr Darcy. Foto: Moviestore / Rex / Shutterstock Editorial
ET FENOMEN: Da BBC spilte inn tv-serien «Pride and Prejudice», var det ingen som så for seg den globale suksessen som skulle følge. Jennifer Ehle spilte Elizabeth Bennet og Colin Firth var Mr Darcy. Foto: Moviestore / Rex / Shutterstock Editorial Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var underlig med det. Seks søndager på rad, for nøyaktig 25 år siden, ble gatene i britiske byer stadig mer folketomme. De få, ensomme skikkelsene som lusket rundt hushjørnene var for det meste menn. De andre satt hjemme, med tv’en trygt stilt inn på BBC One, for å få med seg hvert sekund av «Pride and Prejudice», tv-serien basert på Jane Austens roman fra 1813.

1995-versjonen av «Pride and Prejudice» var et fenomen, en tv-serie som endret en hel sjanger og som sendte Colin Firth, som spilte Mr Darcy, med rakettfart opp på stjernehimmelen. Da serien gikk på NRK året etter, var jeg selv en av de mange som satt storøyd foran skjermen en gang i uken. Uforglemmelig var den gangen jeg ikke kunne være hjemme, og foreldrene mine lovet på tro og ære å ta opp kveldens episode på video. Så klart gikk noe galt med opptaket, og da jeg kom hjem og skjønte at det ikke lå noen episode og ventet på meg, reagerte jeg med så overveldende og akutt fortvilelse at mamma måtte ringe rundt til venner og kollegaer til hun fant én som hadde et fungerende opptak, og kjøre og hente videokassetten til meg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer