LEDER

Dagbladet mener:

De glemte flyktningene

Ukrainske flyktninger har blitt tatt imot med åpne armer. På norske mottak sitter likevel andre flyktninger som trenger hjelpen like mye.

GLEMT, MEN IKKE BORTE: Asylsøkere fra andre land enn Ukraina må behandles bedre enn de gjør i dag. Foto: NTB
GLEMT, MEN IKKE BORTE: Asylsøkere fra andre land enn Ukraina må behandles bedre enn de gjør i dag. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Alle flyktninger er like, men noen flyktninger er likere enn andre. I hvert fall om du ser hvordan flyktninger fra Ukraina behandles sammenliknet med flyktninger fra andre land.

Russlands brutale invasjon av Ukraina har sendt millioner av mennesker på flukt fra et krigsherjet land. Hittil har litt under 20 000 av dem kommet til Norge.

De har blitt tatt imot med åpne armer. Fylkene har fått på plass en ordning med gratis kollektivtransport for dem som har flyktet fra landet. Flere dyreparker og lekeland gir gratis inngang. Bosettingen skjer raskt.

Det er selvsagt prisverdig at hjelpeviljen er stor, både blant myndigheter og private selskaper. Det bør den også være, men å begrense godene til én gruppe mennesker samtidig som alle andre ekskluderes, er urettferdig.

Mennesker som søker asyl i Norge har som regel behov for beskyttelse. Det er ikke snakk om at mange folk kommer hit for å utnytte rause goder på mottak, for særlig rause er de heller ikke.

De asylsøkerne som bor på mottak med kantine, får bare 447 kroner i måneden i tilskudd. Det tilsvarer 15 kroner dagen. Den lille pengesummen skal dekke basale behov som medisiner, klær og hygieneartikler.

Ankomsten av ukrainske flyktninger har rettet oppmerksomheten mot asylsøkeres og flyktningers levekår på norske mottak. Med 15 kroner om dagen har man ikke engang råd til en bussbillett.

Når ukrainerne nå får goder som avhjelper den økonomisk trange hverdagen, vil det sitte igjen mange flyktninger på mottak med de samme problemene de alltid har hatt. De kan ende opp som glemte flyktninger, i skyggen av det som i manges øyne er mer «verdige» flyktninger.

Vi mener ikke at Ukrainere skal møte mindre godvilje enn de gjør i dag. Snarere tvert imot. Asylsøkere på mottak må behandles bedre, men de bør ikke minst behandles likt.

Dersom du har flyktet fra Syria, Afghanistan eller andre krigsherjede land, kan hverdagen være vel så krevende som om du kommer fra Ukraina. Derfor bør flyktningene fra Ukraina være en påminnelse om at vi bør behandle asylsøkere og flyktninger på mottak godt. Ikke la noen flyktninger forbli usett fordi de kommer fra en glemt konflikt.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer