LEDER

De har hver sin klimakamp

Denne helga holdt de to tydeligste miljøpartiene på høyresiden og venstresiden i norsk politikk landsmøter. Til sammen viser de hvorfor klima- og miljø blir den vanskeligste politiske saken det kommende tiåret.

LANDSMØTER: Partileder i SV, Audun Lysbakken, og partileder i Venstre, Guri Melby, ledet hvert sitt landsmøte denne helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LANDSMØTER: Partileder i SV, Audun Lysbakken, og partileder i Venstre, Guri Melby, ledet hvert sitt landsmøte denne helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Foran SVs landsmøte denne helga var strid rundt vindkraft og havvind blinket ut som den vanskeligste saken for partiet. Grunnen til at dette har vært vanskelig, er at saken er som en akilleshæl for partiets nye, ambisiøse politikk for grønn omstilling.

SV har lagt mye arbeid og prestisje i å snekre sammen en så konkret plan som mulig, med sterk grad av statlig involvering for å få fart på nye næringer og dermed omstilling av norsk næringsliv. Men uten ny fornybar kraft til å drive denne nye industrien, er planen lite verdt.

Landsmøtet endte på en kompromissløsning som innebærer at SV sier «nei til videre utbygging av storskala vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten». I tillegg mener partiet at man må «vurdere fra sak til sak småskala vindkraft på industrialiserte områder, der det er helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig og der det er lokalt ønske om det.»

I tillegg er partiet mot nye kraftkabler for eksport av strøm til utlandet, og ønsker som kjent utmelding av EØS. Hva som skal bli markedsbetingelsene for SVs nye, enorme industrisatsing er dermed nokså uklart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer