KOMMENTARER

Sanksjoner

De hjelpeløses våpen

Sanksjoner mot regimer vi vil straffe er hjelpeløshetens våpen. Stort sett virker de ikke. Og av og til så sementerer de i stedet konfliktmønstre.

HJELPER DET?: Raman Pratasevitsj blir arrestert av hviterussisk politi sist søndag. Det har utløst sanksjoner mot landet. Foto: AP / NTB
HJELPER DET?: Raman Pratasevitsj blir arrestert av hviterussisk politi sist søndag. Det har utløst sanksjoner mot landet. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Russland nekter nå noen europeiske flyselskaper som har lagt om ruta si, og ikke lenger flyr over Hviterusslands luftrom, å lande i Moskva. Landingsnekten har etter alt å dømme sammenheng med at EU ber europeiske flyselskaper om ikke å fly over Hviterusslands luftrom etter at landets president sist helg kapret et fly fra Ryanair som fløy i dette luftrommet. Hensikten var å arrestere journalisten og regimekritikeren Raman Pratasevitsj. Landingsnekten i Moskva ser ut til å være en utstrakt hånd fra storebror Russland til den sanksjonerte, fattige lillebroren, Hviterussland.

EU og USA utvidet denne uka sine sanksjoner mot Hviterussland, som fra før blant annet dreide seg om innreiseforbud og frysing av bankkontoer til 88 personer, inkludert president Aleksandr Lukasjenko. Sanksjonene skal ramme dem som er sentrale maktpersoner i det som ofte - og med god grunn - kalles Europas siste diktatur. Vår - eller Vestens - ære og samvittighet er dermed til en viss grad tilfredsstilt. Men hjelper disse sanksjonene egentlig? Gjør de livet enklere for folk i Hviterussland? Gjør sanksjoner at Russland bøyer av i forholdet til Ukraina? Gjør de forholdene for de undertrykte uigurene - eller demokratiforkjemperne i Hongkong - i Kina lettere? Forandrer sanksjoner den politikken som de er ment å forandre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer