De kristne verdiene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VERDEN VRIMLER

av land og mennesker med ulikt ståsted kulturelt, religiøst og sosialt. Tross dette mangfoldet har de aller fleste mennesker en rekke kjerneverdier de kan enes om, som for eksempel ærlighet, toleranse, rettferdighet og tilgivelse. Men i Norge definerer regjeringen disse verdiene som særskilt kristne. Forstå det de som kan.

For en ikke-religiøs organisasjon som Plan - med virke og ansatte i en rekke land av ulike avskygninger verden over - er det en merkelig opplevelse å følge denne debatten. Vi vet så utmerket godt at verdiene nevnt over er så universelle at de i høy grad gjennomsyrer et internasjonalt juridisk forpliktende dokument som for eksempel Barnekonvensjonen. Alle FNs medlemsland, bortsett fra det kristne USA og det muslimske Somalia, har da også ratifisert Barnekonvensjonen.

Det er høyst ulike grunner til at de to landene over ennå ikke har ratifisert konvensjonen, men felles for dem er at ingen hevder at det skyldes artikkel 14. Her heter det blant annet: «Partene skal respektere barnets rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet» og «Partene skal respektere foreldrenes, eventuelt vergenes, retter og plikter til å opplyse barnet om sine rettigheter» i slike livssynsspørsmål. Å kreve - slik norske myndigheter gjør - at barn av muslimsk, buddhistisk, hinduistisk eller ikke-religiøs bakgrunn skal gå i en barnehage som skal «gi barna en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier», er etter vår oppfatning en overtredelse av artikkel 14.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer