KOMMENTARER

«Atlantic Crossing»:

De må slutte å lure oss

Storsatsingen «Atlantic Crossing» serverer grove historiske feil. Det er på høy tid at historiske filmer og tv-serier slutter å fordreie historien om 2. verdenskrig.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Historien er et underlig, buktende dyr. Den kan forstås og fortolkes på mange måter. Men den kan ikke uten videre bli det du helst skulle ønske at den var. Det som har skjedd, har skjedd.

Så hva gjør NRK og produksjonsselskapet Cinenord, når de så fryktelig gjerne vil fortelle et heltinneepos om kronprinsesse Märtha av Norge, i storsatsingen «Atlantic Crossing»? De gir blaffen i at historien kanskje ikke gir dem akkurat det de helst ville ha, og legger ut på en narrativ heisatur der kronprinsessen fremstilles som den som nærmest egenhendig får amerikanerne og president Franklin D. Roosevelt til å gå med i krigen på alliert side. Selv ga jeg serien terningkast 2 i Dagbladet, av rent kvalitetsmessige årsaker. Men jeg har sittet og ventet på et oppgjør fra historikerne, siden serien beskrev prosessene frem mot dramatiske politiske avgjørelser på en måte slike avgjørelser åpenbart ikke ble fattet: Impulsivt, uten debatt, styrt av følelser og personlige relasjoner.

Og nå begynner de å komme. Mandag skrev forfatter og kongebiograf Tor Bomann-Larsen en flengende kritikk av «Atlantic Crossing» på NRKs egne nettsider, der han kaller serien «fake history» og viser hvordan serieskaperne gir kronprinsesse Märtha en ufortjent hovedrolle i en av amerikanernes viktigste strategiske beslutninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer