KOMMENTARER

Bolsonaro

De militære mot Bolsonaro

Jair Bolsonaro har skapt den verste krisa mellom en president og de militære lederne i demokratiets historie i Brasil, skriver Einar Hagvaag.

BRUDD: President Jair Bolsonaro mottar militær honnør fra sjefen for Hæren, general Edson Leal Pujol, og sjefen for Sjøforsvaret, admiral Ilques Barbosa. Sammen med sjefen for Luftforsvaret, general Antônio Carlos Bermudez, gikk de av i raseri mot presidenten. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
BRUDD: President Jair Bolsonaro mottar militær honnør fra sjefen for Hæren, general Edson Leal Pujol, og sjefen for Sjøforsvaret, admiral Ilques Barbosa. Sammen med sjefen for Luftforsvaret, general Antônio Carlos Bermudez, gikk de av i raseri mot presidenten. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mens de daglige dødstallene som følge av corona-viruset i Brasil gikk forbi 4000, så det ut som om kaptein Jair Bolsonaro, han som sover i presidentboligen Alvorada med en pistol på nattbordet, politisk hadde skutt seg i foten. Mandag 29. mars ville han vise politisk styrke, og han overrasket landet med å skifte ut seks statsråder. Den største overraskelsen var å sparke forsvarsministeren, general Fernando Azevedo e Silva.

Dagen etter kom et sjokk – for så vel president Bolsonaro som for resten av Brasil. Etter et møte i opphisset stemning i generalstaben på formiddagen leverte de tre øverstkommanderende i de tre forsvarsgreinene inn sine avskjedsbrev i flokk – før den nyutnevnte forsvarsministeren, general Walter Braga Netto, var tatt i ed. For første gang i historien gikk både den sivile og hele den militære ledelsen for de væpnede styrkene av samtidig. Å sparke general Azevedo e Silva som forsvarsminister, utløste raseri i den militære overkommandoen, som dermed tok et rungende brudd med presidenten.

Bolsonaro forsøkte etterpå å få det til å se ut som om han hadde sparket de militære lederne. Uansett er han misfornøyd med mangelen på politisk støtte fra dem, ifølge flere politiske analytikere. Misnøyen er gjensidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer