LEDER

Dagbladet mener:

De rike betyr ikke alt

Rødt vil forby privatfly, men argumenterer lite overbevisende. De bør i hvert fall ikke late som om det løser klimakrisa.

SYMBOLPOLITIKK: Å forby privatfly er ikke akkurat løsningen på klimakrisen. Foto: Rex/NTB scanpix
SYMBOLPOLITIKK: Å forby privatfly er ikke akkurat løsningen på klimakrisen. Foto: Rex/NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

De står i kursiv hos de aller største bankene i landet – det samme i utslippsstatistikken.

Vi snakker selvsagt om Norges aller rikeste. Som har så mye penger at du bare kan drømme om det, og som har råd til å chartre sitt eget privatfly når de vil ut i verden. Mens du må avlyse ferien på grunn av flystreik, er det ikke noe problem for dem.

Tilgangen til fly denne sommeren er en historie om store forskjeller: mellom dem som har råd, og de som ikke har det. Ikke minst går det inn i den evige diskusjonen om at det grønne skiftet må være rettferdig.

Avisa Vårt Land har kartlagt klimautslippene fra en rekke jetsettere, slik som Petter Stordalen. Avisa forteller at det er 683 registrerte privatfly i Norge, og viser hvordan klimaregnskapet for de mest formuende ikke står seg i møte med den globale klimatrusselen.

Landets rikeste slipper ut 16 ganger så mye som halvparten av befolkningen med dårligst råd. Per hode, vel å merke.

Derfor er det ingen tvil om at omfattende privatflytrafikk ikke er ønskelig, og det burde definitivt beskattes mye hardere enn det blir i dag. Men å late som at det er et av de store klimaproblemet i Norge, er reinspikka populisme.

Rødt vil forby hele sulamitten med privatfly. Det kan være forståelig ut ifra partiets marxistiske idégrunnlag, men som viktig klimatiltak er det ikke mye verdt.

I sin stadige iver for en såkalt mer rettferdig miljøpolitikk, holder Rødt på å bikke over i en ineffektiv symbolpolitikk, der det viktigste er at den rammer rike, ikke hvor mye utslipp vi kutter.

Den siste tida er det ikke bare privatfly-eiere som har fått Rødt etter seg; også folk med jacuzzi og store hytter skal betale mer for forbruket sitt.

Forslagene kan i og seg være fornuftige, men de må slutte å late som at det gjør klimaet en særlig stor tjeneste.

Sannheten er tvert imot at alle av oss må få ned forbruket av fossile brensler. Selv om antallet milliardærer vokser i Norge, er det fortsatt forbruket til vanlige mennesker som er det største problemet.

Hvis hardere tiltak mot rike menneskers klimagassutslipp skaper større aksept hos vanlige folk for det grønne skiftet, så er det fint. Men å gjøre bensin og strøm billigere for vanlige folk, slik Rødt har foreslått, samtidig som man forbyr privatfly og innfører høye avgifter på jacuzzi – det gjør ikke nevneverdig for å få ned klimagassutslippene i Norge. I verste fall vil de økes. Utslippene må ned, fra fattig og fra rik.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer