DEBATT

Privatfly:

De rike må også bidra

Hvorfor skal ikke de som både har høyest formue og utslipp bidra mest?

LØSER IKKE ALT: I møte med den krisa vi står ovenfor må alle monner dra – og et forbud mot privatfly vil så absolutt bidra til det, selv om det så klart ikke løser alle verdens problemer umiddelbart, skriver Hege Bae Nyholt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

LØSER IKKE ALT: I møte med den krisa vi står ovenfor må alle monner dra – og et forbud mot privatfly vil så absolutt bidra til det, selv om det så klart ikke løser alle verdens problemer umiddelbart, skriver Hege Bae Nyholt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet kritiserer på lederplass Rødts forslag om å forby private jetfly, men til tross for hva Dagbladet virker å tro, vet vi at å forby privatfly ikke i seg selv løser klimakrisa. Det må vi alle bidra til samtidig som staten fører en god klimapolitikk.

SKRED: Turistene fikk seg et sjokk da de var på tur i Tianfjellene i Kirgisistan 10. juli. Video: Viralhog. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Skal vi lykkes med det krafttaket som trengs, må miljøpolitikken være rettferdig. De som slipper ut mest må kutte mer i sine utslipp.

Et viktig grep for å få ned utslippene er en høy CO₂-avgift. For at den ikke skal ramme skjevt, mener vi at pengene som kommer inn skal gis tilbake til befolkningen til de med lave og middels inntekt, på en måte som tar hensyn til at det er forskjell på by og land.

Avgifter biter imidlertid ikke på de aller rikeste. De har råd til å betale seg ut av det uansett. Da kan et godt grep være å forby unødvendig luksusforbruk som privatjet.

Det er jo temmelig parodisk, for ikke å si demotiverende at jeg lærte ungene i barnehagen min å sortere søppel samtidig som vi så Rema-Reitan suse over barnehagen i sin privatjet. Det er både urettferdig og demotiverende at Ola og Kari må betale prisen for at Petter (Stordalen i dette tilfellet) skal kunne dure rundt i et privatfly flere ganger enn de fleste av oss noensinne reiser gjennom livene våre.

Dagbladets leder kaller dette ineffektiv symbolpolitikk, men faktum er at alle må bidra til å få ned utslippene. Så hvorfor skal ikke de som både har høyest formue og utslipp bidra mest? Et forbud mot privatfly er ikke tom eller ineffektiv symbolpolitikk.

I møte med den krisa vi står ovenfor må alle monner dra – og et forbud mot privatfly vil så absolutt bidra til det, selv om det så klart ikke løser alle verdens problemer umiddelbart.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer