DEBATT

Stormingen av Capitol Hill

De var ikke terrorister

Det er viktig å advare mot at MAGA-bevegelsen blir beskrevet som terrorister, slik de har blitt av mange politikere og kommentatorer.

ALVORLIG: - Den kriminelle handlingen var svært alvorlig, og en passende straff bør vente de skyldige, skriver innsender. Bildet viser hvordan kongressbygningen ble stormet 6. januar i år. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / AFP / NTB
ALVORLIG: - Den kriminelle handlingen var svært alvorlig, og en passende straff bør vente de skyldige, skriver innsender. Bildet viser hvordan kongressbygningen ble stormet 6. januar i år. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter stormingen av kongressbygningen i Washington D.C av sinte Trump-tilhengere har det naturlig nok vært et stort behov for å forklare og forstå hvordan folk kunne ta seg inn i bygningen, vandalisere deler av bygget og samtidig true folkevalgte representanter. Tidlig i prosessen ble menneskene som tok seg inn i bygningen beskrevet som terrorister, men amerikanske myndigheter bør være forsiktig med å bruke begrepet terrorisme. Ikke minst for å unngå å gjenta tabbene og feilene som har blitt gjort i krigen mot terrorisme.

Det er ofte vanlig å starte en debatt om terrorisme med å påpeke at det finnes rundt 300 offisielle definisjoner av terrorisme. Det betyr at det langt på vei er mulig å finne en definisjon av terrorisme som beskriver nettopp den voldelige handlingen man står overfor. Til tross for at terrorisme blir brukt som begrep med den største selvfølgelighet er det altså en fundamental uenighet om det hva det egentlig er. I tillegg blir begrepet misbrukt av mange ulike aktører for å beskrive andre aktører de ønsker å diskreditere. I sum er terrorisme, på mange måter, et meget upresist og dårlig begrep for å beskrive politisk vold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer