DEBATT

Smittevern

De viktigste tiltakene må gjeninnføres

Hvorfor blomstrer Coronaviruset opp igjen etter gjenåpning av samfunnet? Regjeringen har sluppet mer smitte inn i samfunnet, samtidig som viktige smitteverntiltak som sosial avstand og karantene er svekket.

GRENSEKONTROLL: Det gikk ikke mer enn ti dager etter full åpning og fri ferdsel, før antall nysmitte steg kraftig til 77 nysmittede 7. august, skriver kronikkforfatteren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GRENSEKONTROLL: Det gikk ikke mer enn ti dager etter full åpning og fri ferdsel, før antall nysmitte steg kraftig til 77 nysmittede 7. august, skriver kronikkforfatteren. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Det er risiko forbundet med åpning av samfunnet under en meget alvorlig epidemi. Det var problematisk at viruset slapp så fort, langt og ukritisk inn i befolkningen før noen sa stopp.

Etter en vellykket nedstenging av samfunnet 12. mars som regjeringen skal ha all ære for, er smitten økende igjen, preget av etterslep fra smittebærere i samfunnet og påfyll fra åpne grenser og turisme. Uansett kan ikke en viss oppblomstring unngås i perioder siden vi allerede har smitten i landet.

Utviklingen nå er avhengig av om det læres av erfaringer gjort etter gjenåpning av samfunnet fra 20. april med oppheving av hytteforbudet, delvis eller hel åpning av skoler, barnehager, frisører, psykologer og en rekke andre aktiviteter. Fra 7. mai kunne maks 50 personer møtes i offentlig regi.

Selv om ca. 80 nysmittede per døgn ble registrert 20. april, gikk smittetall jevnt nedover mot under 40 per døgn slik at denne delen av åpningen gikk tilsynelatende bra – med redusert testaktivitet, riktignok.

Men fire viktige tiltak sviktet: Sosial avstand var redusert til en meter (7. mai), karantenetid ble redusert til ti dager, testing og etterkontroll ble sterkt redusert og grensekontroll var fjernet. Dette førte til et avslappet samfunn som oppfattet smitterisikoen som mindre enn tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer