Vår kanskje aller vakreste julesalme «Deilig er jorden» faller i år litt flatt til jorden. Det skal i år en spesiell religiøs innlevelse til - som vi i Dagbladet for øvrig ikke har - for å svelge de vakre bildene om mirakler, guds prektige himmel, og sjelenes skjønne pilegrimsstall på vår «deilige jord».
Det tragiske bakteppet for årets jul er selvsagt krigen i Ukraina. På det som er vår julaften sendte kriger-president Vladimir Putin raketter mot Kherson by. Ti mennesker ble drept. Det var helt sikkert en straff for at ukrainerne nekter å bli russere, som er det denne krigen dypest sett handler om. Og kanskje var det også et spesielt budskap i denne straffen, i disse russiske drapene, i det vår vestlige julefeiring begynte?
En straff for at ukrainerne vender seg bort fra Russland, ikke bare politisk, ideologisk, og strategisk, men også kirkelig. Den ukrainske ortodokse kirka åpner i år for at ortodokse troende kan feire jul 24. og 25. desember, slik man gjør i den katolske og i de protestantiske kirkene. For den russiske ortodokse kirka - og for Putin-staten - så er dette helligbrøde, en krenkelse av alt som er sant og hellig, å flytte Jesu fødsel fra 7. januar, som tradisjonelt er de ortodokse kirkenes julaften. Men for mange ukrainere ser flytting av julefeiringa ut til å være - nettopp - frigjørende, et talende og verdifullt ideologisk statement.
Journalister til stede i Ukraina rapporterer om mange mennesker som benytter seg av muligheten til å ta ytterligere avstand fra Russland med å flytte julefeiringa. Et annet element var også til stede, som gjorde at mange ukrainere i år flyttet feiringa. Mange familier i for eksempel hovedstaden Kyiv og i den vestlige hovedstaden Lviv, samlet seg i byenes parker og bomberom fordi det ikke var strøm og varme i leilighetene. Strømmen måtte man ha ingeniører for å fikse, men varmen kunne man også fikse selv, sånn mennesker imellom.
Og som vanlig hadde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj et ord for dagen, på vår, og på stadig flere ukraineres, julaften. Han sa:
- Vi vil feire vår høytid. Som alltid. Vi vil smile og være lykkelige. Som alltid. Forskjellen er én. Vi vil ikke vente på et mirakel. Når alt kommer til alt, så lager vi det selv.
Det er et «mirakel» som også vi i Dagbladet kan tro på.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!