LEDER

Strømkrisa

Del på godene

Regningen for strømkrisa kan ikke sendes til innbyggerne alene.

MÅ DELE: Statsminister Jonas Gahr Støre bør vurdere å dele verdistigningen med innbyggerne. Foto: Annika Byrde / NTB
MÅ DELE: Statsminister Jonas Gahr Støre bør vurdere å dele verdistigningen med innbyggerne. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Skyhøye strømpriser og kuldebølge er en farlig kombinasjon. Først og fremst for de mange som sliter med å betale strømregninger som i løpet av høsten er mangedoblet. Det kan ingen beskytte seg mot i et kaldt og værhardt land hvor strøm er den sentrale varmekilden, i hvert fall ikke på kort sikt. Men også regjeringen har fått erfare at det er ingen steder å gjemme seg når kulda setter inn, verken bak Stortinget eller den forrige regjeringen.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Signalene fra Jonas Gahr Støre er at alvoret synes å synke inn. Tiltakene for å bøte på en akutt krise må komme raskt og kan ikke skyves til over jul. Støre erkjenner dessuten at strømkrisa ikke bare rammer de aller fattigste, men oppleves brutalt også for vanlige folks økonomi. Han må derfor både løse den kortsiktige krisa og finne en modell som er bærekraftig på lengre sikt.

Staten håver inn penger på galopperende kraftpriser, og det kommer naturligvis også innbyggerne til gode. Det er likevel forståelig at folk reagerer på at den statlige pengebingen fylles opp, mens innbyggerne ikke får ta del i den eventyrlige verdistigningen. Tvert imot blir de sittende med regningen. I kraftkommuner deles det ut tusenlapper til innbyggerne. Det føles kanskje også urettferdig for dem som er bosatt på andre siden av kommunegrensen eller i andre deler av landet.

Flere modeller for bedre fordeling av verdiskapingen har vært foreslått. Kraftforsker Gunnar Eskeland foreslo i Dagens Næringsliv et «vinterminsteforbruk», hvor husholdningen blir direkte kompensert når strømprisen stiger over en normalpris. Det er verdt å prøve ut en slik eller liknende modeller for å sikre oppslutning om det grønne skiftet vi skal gjennom. Samtidig må regjeringen satse tyngre og bredere på enøk-tiltak som virkelig monner for husholdningene. Ny forskning viser at Enovas tilskudd i hovedsak går til høytlønte. Det er både urimelig og lite ambisiøst. Alle bør oppmuntres til strømsparing.

Jonas Gahr Støre må i første omgang sørge for at strømregningene ikke ødelegger jula for dem som har minst. Samtidig må han sikre at det ikke blir ny krise til neste år, og året etter der. For utfordringene i kraftmarkedet kommer til å vedvare i overskuelig framtid. Regningen for det kan ikke sendes til innbyggerne alene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer